Restips: HIF

Reseguiden gäller i första hand januarifönstret och spekulerar i vilka HIF-spelare som reser när, vart och hur mycket kostar biljetten oberoende av kontraktslängd. Andra saker, som t ex  ålder och position, är naturligtvis förutsättningar.

Kompliceras lite av att HIF inte publicerar kontraktssituationen på spelarpresentationen på hemsidan. Kanske tycker inte klubben det är viktigt information, exempelvis väger uppenbarligen spelarnas vikt tyngre…

Pär Hansson – sämre säsong i år ( inläggsångest) och med tanke på hur ovanligt det är med svenska målvakter utomlands säger jag inte ens Skånetrafikens ”Jojo-kort”. Han stannar men värdet ligger på 3-4 miljoner i Grekland: och det är enbart för att han är blond och ser snäll ut. Med rätt mod skulle han kunna vara värd 15 miljoner efter Euroleaguesuccé.

Markus Holgersson – Norge för 2 miljoner. Inledde överraskande bra, tappade helt formen i höstas men var duktig som mittback i slutmatcherna. Så denne ”late bloomer” kanske är mittback, trots allt?  Tror inte han har en stor framtid som högerback eftersom han är alltför osmidig och långsam ( nu räddas han ofta av Marcus Nilsson). En väldigt mångsidig spelare att ha i truppen ( han kan säkert t o m göra inhopp som straffområdes forward i akutsituationer)  men oattraktiv för utlandet.

Marcus Nilsson – mittenlag i Holland 10 miljoner. Snabb, bra huvudspelare,  bra attityd i närkamper men lite vek och läser inte spelet tillräckligt bra än. Men stor potential.

Joel Ekstrand – ungefär som Marcus fast två, tre miljoner för att han har mer landslagserfarenhet men ofta är skadad. Halvbra lag i Tyskland eller England borde vara en marknad i framtiden om de biffar upp sig lite.

Erik Edman – Mullsjö med Swedbuss om det inte vore för att frun vill stanna i Helsingborg och att Erik brände en del av sina intjänade pengar på den famösa bedrägerihärvan i Mullsjö Invest. Blir han kvitt sin skada håller man två ,tre säsonger till som en av seriens två bästa vänsterbackar. Eller så tar han ett år i Arabvärlden – han har ju trots allt spelat i Spurs och tempot  passar honom.

Christoffer Andersson – likt Edman och Mattias Lindström har han inte längre några €-ambitioner.. Kanske seriens mest mångsidige spelare och målfarligaste högerback, och vänsteryttermittfältare!

Marcus Lantz – Snekkerstenstura med Marina? Har utgående kontrakt och kräver minst två år. Jag tror absolut inte att Lantz har mer än en halv säsong kvar i sin nu allt snabbare söndervittrande kropp. Jag är övertygad om att skånsk fotboll som helhet hade berikats av att Lantz avslutade sin delvis lysande karriär i med att spela upp Bois i allsvenskan. Det hade cementerat Skånsk fotbolls överlägsenhet i många år framöver!

Ardian Gashí –  Han har två stora nackdelar vad gäller kontinentresor och som förmodligen begränsar turen till Norden: det dåliga temperamentet och längden. Det ena går att åtgärda, det andra är mer problematiskt. Hade han varit en decimeter längre hade han redan spelat i ett hyfsat italienskt Serie A-lag. Om HIF sköter korten kan han vara värd 35 miljoner om två säsonger.

Rachid Bouaouzan  – ytterligare en spelare som HIF kan få väldigt mycket glädje av om de sköter korten rätt. Har stor allsvensk potential, topp tre i teknik, botten tre i temperament. När han lämnar gör han det troligtvis till Holland för 15 miljoner om han gör 10 mål under våren.

Erik Sandin – Danmark, tre miljoner. Om Gerndt och Jönsson stannar vill säkert Sandin avrunda karriären med lite danska kronor till sommaren.

Rasmus Jönsson – idag 20 miljoner och Tyskland. Om ett år eller två borde han vara minst lika mycket värd som Ola Toivonen d v s  50 miljoner. Har inte ”100-oddsarens” muskler men är ännu klokare. Jag kan se Rasmus som en lite klenare och mindre offensiv Henrik Larsson i framtiden d v s hög  CL-nivå men aldrig riktig rubrikstjärnestatus.

Alexander Gerndt –  att han kom med i landslagstruppen ökade plötsligt hans värde med 10 miljoner. Klok spelare som rimligtvis fortsätter utvecklas. 25 miljoner och Tyskland just nu. Fortsätter han göra mål under våren, och får spela i landslaget, ligger han närmare 50. Men den internationella rutinen det krävs lär förmodligen inte komma denna våren. I fall HIF går bra i Euroleague och ger spelare som Gerndt erfarenhet tror jag HIF kan utmana MFF om titeln som Sverige bästa klubb de kommande fem åren.


About this entry