Biljetterna som om inte skjortan i alla fall motsvarar priset på ett bra basketlinne

335:- Det är genomsnitt för en sittplatsbiljett i NBA. Priserna faller, långsamt ( räknat på en 7 SEK som dollarkurs). I år med endast 2.5 procent. Å andra sidan är det blott ett lag som höjt priserna: Förra säsongens vinnare: Los Angeles Lakers med 2.1 procent. Kobe och grabbarna har också det dyraste biljetterna;  i genomsnitt kostar det  660:–

Därefter följer:

New York        620 :-

Boston            470 :-

Chicago           440 :-

Portland           425:-

Billigast är:

Memphis         160 :-  ( ny franchaise och dålig baeektkultur)

Washington      175:-  (am.fotboll är den stora grejen i DC, dessutom har inte laget –  som bytt namn från Bullets till Wizards – varit bra sedan 1980-talet)

Jonas Jerebko lyckades inte hejda Detrotisbornas ökade ointresse för Piston utan biljetterna som igenomsnitt kostar 300 :- sjönk med ligan största procentantal, 9 %.

Nu erbjuder alla klubbar billigare biljetter. På matchdagen i MSG kostar de billigaste mellan 250 och 450:- beroende på motståndare. Men man kan i förväg ringa in och beställa billiga biljetter för  endast 60-70 :-. Men de måste hämtas i god tid och det är på rad 248, typ. Bakom en stolpe och ingen kikare ingår i biljettpriset.

Vad som är viktigare än biljettpriser för de krisande basketklubbarna är omsättning per åskådare, d v s hur många kalorier en redan fet amerikan hinner proppa i sig  sig medan han/hon ser muskelösa vältränare män hoppa och springa.

The Fat Cost Index, ( det heter egentligen The Fan Cost Index och uppskatta hur mycket en genomsnittlig familj spenderar i samband med matchen )  är kostnaden för fyra genomsnittligt prissatta biljetter, två små öl, två små läsk, fyra normalstora korv med bröd, en bilparkering, två matchprogram och två av de billigaste vuxenkepsarna med justeringsmöjlighet (jo, så är det).

Här vinner äntligen Knicks och jag förmodar att det delvis har med bristen på avgiftsfria kundparkeringar på Midtown Manhattan att göra. 3600 :- kostar det för en tvåbarnsfamilj med måttlig törst och hunger, oberoende av huvudstorlek. Det innebär att de fyra tillsammans gör av med cirka 1 200 :-, förutom biljetterna, på en Knicksmatch.

Lakers är tvåa med 3 400:- följda av Boston 2 850:-, Miami 2 750:- och Chicago 2 600:-. Generellt har NBA stora ekonomisk aproblem och kommer tvingas skära ner kostnaderna (spelarlöner med cirka 35% det närmaste året enligt David Stern, allsmäktig NBA-commissioner).

Källa: NBA.com


About this entry