Kallaste idrottstävlingarna någonsin

Matti Raivio, segrare på femmilen i Lahti – bild och faktaupgfter från Thor Gotass fantastiska ”Først i løypa” (AB förlag -03)

Sysslar man med längdskidåkning kan man tycka att  minusgrader borde vara en löneförmån, en bonus. Ej så längre. Eftersom bloddoping fungerar som bäst i temperaturer under -15 grader tyckte de svenska herrarna inte det var kul att åka i går. Tävlingarna gick naturligtvis i Finland och även om det inte var nära gränsen ( – 20 grader) frös svenskarna, uppfödda på konstsnö och klisterföre, om näsan.

Skämt åsido är det naturligtvis farligt att idrotta när det är alltför kallt. För att inte nämna hur riskabelt det är att vara oförsäkrad publik. Speciellt farligt är naturligtvis kalla konditionsidrotter ifall man är astmatiker och det är väl i princip alla längdskidåkare nu för tiden; latent eller utövande. Därav de svenska åkarnas invändningar.

Roade mig därför att hemma vid köksbordet och med en härligt varm kopp kaffe plocka fram de kallaste, stora elitidrottstävlingarna genom tiderna.

Kallaste tävlingarna alla kategorier

FIS-tävlingar var som tidiga VM på skidor. Det andra genomfördes i Lahti 1926. På 18 km var det –42 vid starten och i köldhålen ännu kallare. Hemmaåkarna satsade på stora vita gipsmasker för ansiktena och såg ut som desorienterade Ku Klux Klan-medlemmar. Norrmännen kom ut ur vallabodarna med vaselin i ansiktena. Det visade sig vara ett mindre lyckat val. Norska legenderna Gröttumsbraaten och Haug tog naturligtvis de två första platserna men fick men för livet. Haug avled i en lunginflammation åtta år senare men vars upprinnelse var Lahti -26. Fyra i tävlingen blev landsmannen Asbjörn Elgstöen med förfrusen fot, huvudvärk och vad som utvecklades till en inflammation i innerörat. Några veckor senare avled han.

Kallaste stora mästerskapstävlingarna i sporter där värme vanligtvis är en förutsättning

Amerikanska universitetsmästerskapen i terränglöpning över 10 km 1978. Kenyanen Henry Rono var långdistanskung och mästare de senaste två åren. Han ledde också loppet efter en kilometer men stelnade liksom till strax därefter. Blev 237:a av de 241 som tog sig i mål i minus 7 grader. Det var inte enbart därför som han sedan blev världens överlägset mest framgångsrike friidrottare genom tiderna i kombination satta världsrekord och tömda spritflaskor.

Kallaste tävling för professionella idrottare utan handskar

1979 års Memorial på Muirfield, Dublin, Ohio Minusgrader och kalla vindar gjorde att den verkliga temperaturen sjönk till minus 13 grader. 42 man gick runt på över 80 slag och uttrycket ”åkerbrasor” fick en helt ny dimension.

Kallaste matchen

Gruppspelsmatch mellan Sverige och Rysssland i VM-bandy 1999. Minus 36 i solen om nu den någonsin hade fått för sig att titta fram i Archangelsk, Sibirien. Nu var det p g a vinden –55! Matchen spelades 4×15 min. Kaffet frös till is och flera spelare, bl a svensken Ted Andersson  förfrös fingrarna. Världens coolaste idrottspublik genom tiderna bestod av 8 500 pälsmössor på läktaren som  käkade saltgurkor och stampade kanske lite med fötterna i snön mellan vodkaklunkarna.

Annonser

About this entry