Hatad, föraktad, beundrad och älskad – Ron Artest väcker känslor!!!!

Sport kan vara en paradoxal upplevelse – som i fallet Ron Artest. I tio år har man varit en av NBA:s mest hatade motståndare.  Blev det bråk så var Ron med. När Pacersspelarna tog sig upp på läktaren för att rensa bland häcklarna så var Ron där. Handgemäng: alltid med Ron i centrum. Han är så nära NBA någonsin kommer en Goon: de där relativt talanglösa hockeyspelarna vars enda uppgifter är att slåss, alternativt skada eller skydda stjärnor.

Fast Ron är också en mycket duktig small forward/shooting guard. Han försvarar sin plats som starter i världens bästa lag: Los Angeles Lakers. Inte alltid offensivt men under varje enskild defensiv sekund. Han har varit ligans bäste vad gäller snodda bollar och snittade en säsong 24 poäng. Nu, 31 år gammal, är han nere under 10.

Mot Heat på Juldagen skulle han plocka ner LeBron James men lyckades väl ”så där”. LeBron fick visserligen en teknisk men i övrigt höll #6 huvudet kallt och verkade inte påverkas av alla trakasserier, tjuvsmällar och ett så pass ”intimt” man-man-försvar att alla Lakers matcher borde gå på nattetid.

Ron Artest har dock en annan sida (det hörs på namnet!). I college studerade han Konst/ Kultur och han har en konstnärsjäl om än väl dold där inne bakom den gula linnet och de svällande överarmsmusklerna.

Han har i dagarna också gjort något helt unikt. I den mån idrottsmän någonsin skiljer sig från sina Vinnarringar är det när de råkar i ekonomiska problem långt efter karriären (Ron tjänar blygsamma 6 miljoner dollar brutto om året, 1/3 av vad Pau Gasol tjänar, ¼ av vad Kobe Bryant tjänar). Som troligtvis förste idrottsman någonsin har han nu lottat ut sin senaste ring. Massor av människor köpte lotter och på juldagen avslöjades både vinnaren och summan:  650 000 dollar till olika projekt för mentalt sjuka barn.

När hans coach Phil Jackson ( som redan har 11 ringar…) köpt en lott kommenterade Ron det med ett leende:

”He’s hungry [for another championship ring]. He’s pretty determined. I don’t think he’s satisfied.”

Ron Artest  är unik. På många sätt. Och i förra veckan öppnade, ganska logiskt, en konstutställning i Toronto där alla konstnärerna hade fokuserat på ett enda motiv: Ron Artetst!


About this entry