Barça vinner i Katalonien

Eftersom Barça är ett katalanskt landslag så är dagens regionalval i Katalonien nästan viktiga som bortamatchen mot Levante.  Tre poäng där och La Lliga är nästan avgjord. Majoritet för att bli självständiga från Spanien och Arthur Más ha lovat en riktigt, direkt omröstning innan Messi fyller 30.

Det ser ut som Katalonien vinner i rösturnorna.  De stora bovarna i den spanska ekonomin är i huvudsak spanska banker och en massa infrastrukturprojekt mellan de högerkantsstyrda städerna Madrid och Sevilla. Kataloninens ekonomi är inte så dålig men de får ta en lika hård smäll som resten av landet och det gillar naturligtvis inte många katalaner. Därför är det stora chans/risk för ett ja till folkomröstning om egen suveränitet.

Levante, som f ö bildades av Barçafans i Valencia eftersom den stora klubben i centrum spelar i helvitt med svarta sorgekanter, brukar vara en lätt motståndare om planen är i hyfsat skick. Det är den sällan när storlagen kommer på besök. Antingen regnar det mycket på den nästan helt odränerade planen eller så vattnar man tills man når samma effekt : det går inte att spela längs marken utan långa bollar över motståndarnas backlinje och fast situationer avgör.  Levante är världsklass på långa bollar på en ensam forward och på fasta situationer. Fråga Pär Hansson…

Men det är en match Barça bör vinna. Levante som låg fyra i tabellen är inte så bra. De måste vara glada om de kan komma på övre halvan denna säsongen.  För Barça är en halv ligavinst och en hel folkomröstning på spel.


About this entry