Efterlysning: Sveriges första Liverpoolproffs

Bild 56Genom Tommy Wahlstedt skickar jag vidare en spännande efterlysning. Först i England var f ö Jacobs lagkamrat i ÖIS 1909 Ivar Ryberg som senare samma år spelade för Hulls reserver. Ryberg hade då redan spelat ett par säsonger med Hamburger FC och blivit svensk mästare i brottning (100 kg klassen). Efter Hull lär han spelat en säsong i Argentina ( han bodde i alla falla där och det är svårt att tänka sig att han INTE spelade fotboll. Ivar Ryberg  avslutade sin karriär i åttan från Göteborgs roddklubb som deltog i OS i Stockholm. Det är dock en annan historia, kanske är Jacob Lewins lika bra?

”Den 22 november 1912 fyllde JACOB LEWIN (pappan hette även HODISCH i efternamn) 22 år. Han var född i Landskrona 1890, av judisk härkomst, som yngst i en syskonskara på sex. Han kom tidigt med familjen till Göteborg där han blev svensk mästare med Örgryte IS 1909 då han som 17-åring spelade back i finalen mot Djurgårdens IF den 17 oktober på Walhalla (8-2 till ÖIS). I landslaget debuterade han ett år senare när Sverige vann med 4-0 mot Norge i Oslo på Gamla Frogner. I OS 1912 var han med i Sveriges första match – den 29 juni – mot Holland. Sverige förlorade med 4-3 efter förlängning och Jacob var en av de tre som inte var med i matchen mot Italien den 1 juli (0-1). Sin sjätte och sista landskamp gjorde han några veckor innan sin födelsedag – han var med mot Norge i Göteborg den 3 november (4-2).

Vad som sedan hände Jacob är en gåta. Här slutar de flesta spår utom det faktum att han våren 1913 dyker upp i Liverpool. Enligt ett protokoll från den 25 april 1913 med styrelsen för Liverpool-klubben Everton F C beslutas att han skall få prova på spel i klubben i augusti samma år. Han omnämns sedan ytterligare några gånger under hösten 1913 då han spelar i reservlaget. Från 1914 finns det inga uppgifter om honom mer än att han i den svenska folkbokföringen – år 1916 står noterad som ”obefintlig”.

EFTERLYSNING: Den som har några uppgifter om den försvunne Jacob Lewin, height 5ft 9½ ins., weight 12 stone 10 lbs, hör av er till närmaste polisstation.

Källor bl a: Olof Schön/Swedish Toffees och makkabiförbundet”

Annonser

About this entry