Hamlet och den ryska snuvan

Såg inte matchen men ser ett mönster. Såg inte själv basketens CSKA mycket överraskande vika ned sig i Final Fours semifinal mot grekiska Olympiakos. På förhand ansågs klubbarnas jämvikt motsvaras av den mellan ländernas finansiella styrka.

Dagen före hade ryska hockeylandslaget vikt ned sig mot Frankrike. Man genomförde en viktig match på ett märkligt sätt – så som man faktiskt inte ville vinna. Och missade öppen kasse med fem sekunder kvar. Jag har inte heller sett den matchen men jag ser mönstret och jag läser alla kommentarer om läggmatch.

Matchen jag såg var Polen-Ryssland i förra sommarens EM-turnering. Ryssland ledde efter en timmes spel med 1-0 men det borde ha varit minst med tre mål. Man var väldigt överlägsna fram till 60 minuter då man plötsligt slutade spela boll. Halva laget tog inga löpningar, andra halvan av laget började göra stora gester och skälla på lagkamrater. Polen vände och vann. För Ryssland betydde det bara att man hade avgörandet i sin hand i sista matchen mot ett hopplöst grekiskt landslag. För Polen betydde det att man också kunde gå vidare genom att besegra Tjeckien.

Jag skrev om det här och antydde att några ryssar kunde vara mutade – resultatet var som sagt bra för båda lagen.

Problemet är att ingen av lagen, trots massiv domarhjälp, lyckades besegra Grekland respektive Tjeckien i sista omgången. Det var en seger för fotbollen men vad som ligger bakom alla dessa ryska fiaskon återstår att se. I ett land där grävande journalister avrättas i sina hem och regimkritiska tonårstjejer kastas i fängelse är man nog försiktig med att antyda att ”något i rysk idrott är ruttet”.

Den klassiska konspirationsdramat saknar helt motsträviga ryska bollar och puckar. Det utspelade sig redan i början av 1600-talet på Kronborgs slott i Helsingör. En ung man upptäcker långsamt en komplott och att alla är emot honom (moder, hennes nye man, rådgivaren, hans kärlek, vänner, väktare…). Men  redan i inledningsscenen sägs de klassiska orden: ” there is something rotten in the state of Denmark”. Det slutar med att alla dör!


About this entry