Wagner som fotbollsmålvakt

Wagner, utan handskar men väl med den traditionella tyska målvaktsbaskern

Wagner,  FC Bayreuth, utan handskar men väl med den traditionella tyska målvaktsbaskern. Hans utkast nådde långt bortom det straffområde som orkersterdiktet utgör.

I dag den 22 maj skulle operatonsättaren Richard Wagner fyllt 200 år. I Kulturnytt försöker en av världens bästa Wagnertenorer, Jonas Kaufmann. förklara vad som gör det så speciellt, och svårt, att sjunga just Wagner:

– För att sjunga Wagner måste man förstås ha en röst som klarar av det och som når ut över det enorma orkesterdiket, säger Jonas Kaufmann som alltså sjunger titelrollen Parsifal i Metropolitanoperans nya uppsättning. Det är också viktigt att inte förta sig i de starka partierna för då går det inte att sjunga vackert sedan. Men det gäller att verkligen disponera krafterna . Den riktigt stora utmaningen är nog att behålla energin och koncentrationen i mer än kanske fem timmar, säger han och jämför en Wagnersångares uppgift med en fotbollsmålvakts .

– Som målvakt för ett bra lag kan det gå 90 minuter utan att du behöver göra någonting eftersom ditt lag är så bra, men så plötsligt är det dags att försvara målet och då måste du vara beredd direkt. Det påminner om hur det är att sjunga Wagner . Efter att inte ha sjungit något på kanske en timme så ska du plötsligt vara aktiv till 200 procent och då gäller det! säger han med ett leende.”


About this entry