500 000 vinnare

En liten, knapp seger för landslaget, en stor överväldigande för alla i Basketsverige. 75-72 mot Slovakien borde inte ha blivit en så nervig seger. Sverige dominerade men när crunchtime kom gjorde man både många fel och många rätt – lite färre fel än mot Italien. Därför vann man. Men bristen på rutin är uppenbar.

Detta är en vinst för alla som har och är involverade i svensk basket. Ungefär som reklamen för postkodslotteriet. Annars är inte svensk basket direkt vad som på sportspråket kallas ”en framgångssaga”. Sverige har flera gånger haft förutsättningar att skapa något stort men misslyckats. Man har också tagit några stora, fatala beslut under de  drygt 70 år förbundet funnits. Men man har kämpat vidare och nu, på torsdag, kan man äntligen skörda en av frukterna. Kanske bär trädet ännu mer frukt än så här, kanske tar inte EM slut efter matchen mot Frankrike.

Fast allting annat vore en gigantisk sensation. Hade faktiskt tillfälle att tjuvtitta på Frankrike –Slovenien på en bar i Haifa i förra veckan och fransyskorna var oerhört bra – borde blivit större vinst än 78-70. Snabba, fysiska och med några verkligt duktiga trepoängsskyttar. Å andra sidan är basket just en sport där stora sensationer inträffar – åtminstone i en enstaka match, som en kvartsfinal i Dam-EM 2013,  kan all sportslig logik stå på näsan!

Det krävs dock att man spelar fantastiskt försvar, speciellt under egna korgen, och skjuter treor som gudinnor!

 

http://www.expressen.se/sport/sverige-till-kvartsfinal-efter-annu-en-seger/


About this entry