Varför tar det just fem år att bli svensk 1500 meterslöpare?

1500-meterslöperskan Meraf Bahtas har fått avslag på sin ansökan om svenskt medborgarskap. Hon har bara bott här i tre år. Det krävs fem. Samtidigt finns det en rad medborgare från bland annat Rwanda och fd Jugoslavien som fick asyl och sedan blev svenska medborgare här. Vilket har försvårat att de ställs till svars för sina brott utomlands.

Jag tycker det är tråkigt att Migrationsverket å ena sidan inte kollar vilka de medborgare är som får svensk medborgarskap och samtidigt försvårar för de som förmodligen inte mördat, våldtagit och torterat. Det är ju tyvärr så att vi avvisar massor av människor som antingen utsatts för det här eller riskerar att utsättas för det ifall de utvisas.

Alliansen (regeringen) gläds samtidigt åt att REVA blivit en stor succé. Borde inte regeringen lägga lite mindre resurer på att jaga människor på flykt och lite mer resurser på att avgöra vilka det är som man ger medborgarskap?

Och varför fem år? Tar det Migrationsverket fem år att utreda så borde e definitivt omfördela resurserna.

Om det anses ta tre år med SFI-svenska innan man får börja jobba .- varför kan man då vänta ytterligare två år innan man får bli svensk?  Varför kan inte de som har rätt att bli medborgare i Sverige bli det ganska snabbt – typ på ett halvår?  Hur motiverar man alla dessa fem år?

Eller är tanken att det tar 5 år av svensk medeldistansträning innan man är så usel att man kan kalla sig en riktig svensk medeldistansare?

 


About this entry