Matbranschen, hästsporten och spelarnas pengar

Travtränaren Lufti Kolgjini kräver i en text i dagens ”Aktuella Frågor ” i Sydsvenskan att staten sänker skatten på spel – speciellt på trav. Förutsättningarna är följande: Allt ATG får in går tillbaka till hästsporten och enbart i Skåne  genererar hästnäringen 5 300 årsarbeten – enligt Kolgjini. När ingen konkurrens fanns om spelarnas pengar fick hästsporten allt. Nu går hälften av de pengarna till utländska spelbolag som naturligtvis skiter i hästnäringen så länge folk matar in pengar. Det är ungefär som när svensken köper billig, dålig och farlig utländsk kött istället för dyrare men nyttig rättvisemärkt ekologiskt svenskproducerad hästskött.:-)

Uppfödningen av travhästar kommer nästa år att sjunka 20 procent, det är kris i travhästtränar-Sverige.

Kolgjini kräver därför att av de 50 procent som går till ATG ska staten minska sin skatt från 11 procent ned till de andra nordiska länderna som ligger runt 5 procent. Fast så länge ATG enbart intresserar 50 procent kommer aldrig ATG kunna erbjuda de villkor Kolgjini drömmer om – trots den löjliga låga beskattningen. Problemet är inte skatten, problemet är de otrogna spelarna. Det är spelarna som röstar – med plånboken, oavsett skatten. Ifall nu ATG skulel få lite mer pengar så ändrar det inte det stora problemet med att folk vill spela på annat än ATG.

Det finns bara två sätt att ändra på det – dels att Lufti Kolgjini och andra tränare och ägare påverkar spelarna, dels att ATG börjar tävla med de utländska spelbolagen vad gäller oddssättning. Det är en fri marknad, även statliga svenska bolag måste inse att det finns både nackdelar men framförallt fördelar med detta.

 

 


About this entry