Rantie: en affär med endast förlorare

Tokelo Rantie har en del kvalitéer. Hans explosivitet är  A-klass, hans dribblingar på småytor mot motståndare som inte vågar gå på kropp är även det A-klass. Han har ett bra,rent  tillslag på rullande boll. B-klass. Han har en ödmjuk framtoning, trevlig: B-klass.

Tokelo Rantie har även en del saker som han måste jobba mycket med för att fullt ut kunna a. sina A-klasskvalitéer, de som hör hemma i toppen av Europas bästa ligor. b. för att överhuvudtaget komma vidare. Det är fysiken, det är spelförståelsen. Det är oförmågan att lämna bollen i tid och i fart. Och utan det här kommer han redan få stora problem på träningen i Bournemouth. Att  aldrig släppa bollen i straffområdet kommer ge honom många dels skitord och förakt, dels många grymma smällar.

Är han mogen för detta, fysiskt och psykiskt? Jag tror inte det!

Jag vet inte om Bournemouth är en slags andra Swansea med passningsbaserat spel och stora ytor för anfallarna. Är det så har Rantie valt rätt, är det inte det kommer han inte lyckas i The Championschip.

Och hur bra trivs Rantie med att kontinuerligt träna och spela i minusgrader? Visst det är sydkusten och sällan minusgrader men ändå. Rantie brukar inte vara het under svenska försäsongsmatcher.

Samtidigt måste Bournemouth ha insett att de köper en spelare som kan nå mycket längre än The Championship. En spelare att utveckla och förädla – inte att göra om och anpassa. Problemet är att ifall det går dåligt för laget och de som valt att satsa på honom försvinner – då är Rantie helt ensam. Och kanske ställs krav på att han ska anpassa sig.

Under de här förutsättningarna är det en dålig affär för Rantie eftersom han troligtvis inte kommer bli annat än väldigt hårt tagen, både på träningen och på match. Jag tror han får en svår första säsong. Överlever han den kan det bli bra men risken är att han inte gör det. Rantie borde ha hoppats på en dålig spansk eller sydfransk klubb i högsta ligan.

MFF säljer en del av guldmöjligheterna för, inte 35 utan, ca hälften. Men det täcker hålen i ekonomin. Om INTE MFF vinner guld var det en riktigt dålig affär, trots de ca. 17 miljonerna.

Vinner MFF guld och Rantie stannat och levererat hade MFF förmodligen kunnat sälja honom för betydligt pengar under januarifönstret.  Till en annan klubb med bättre förutsättningar för honom att utvecklas.

Så hur man än vrider och vänder på det – idag ser det enbart ut att vara en dålig affär, för alla inblandade.

 

 


About this entry