Som lingonplockare – fast med riktigt blod.

De nya VM-arenorna i Qatar byggs av gästarbetare. Väldigt många och väldigt utnyttjade. De behandlas sämre än djur. Enligt IUTC (Internationella fackföreningskonfederationen) kommer fyra tusen gästarbetare att dö i Qatar innan de fina fotbollsarenorna är klara, 4000! Människoliv!

40 procent av gästarbetarna är från Nepal. Så här vittnar en i Aftonbladet:

”Vi arbetade på tomma magar. Tolv timmars arbete och sedan ingen mat. När jag klagade attackerade chefen mig, slängde ut mig ur arbetslägret och vägrade betala min lön”

FIFA har diskuterat om man ska flytta VM till vintern, när det inte är 50 grader varmt. Det är inte nyttigt att att arbeta utan mat och vatten är inte hälsosamt.  Varken för fotbollsspelare eller slavarbetare. Fast fotbollspelarna får mat, dricka och arbetar högst 2×45 minuter, Inte 12 timmar.

Så självklar dör människorna som flugor och det är de höga potentaterna i FIFA:s fel. Det är den internationella fotbollens maktfullkomlighetens fel.

Men det verkar inte som någon bryr sig. Spelarna verkar skita i vilket, bara de får lön och får lira. Visserligen Fifpro ( ett internationellt spelarfack protesterat nu men dess hojtande verkar inte vara av speciell tyngd) har Klubbarna tänker på spelarnas hälsa men vill inte bråka med de som har den absoluta makten.

Jag förmodar att alla FIFA –delegater som röstade om VM varit ditbjudna inte en utan flera gånger. De har samlat och diskuterat och så kom de fram till att Qatar var den perfekta platsen. De här delegaterna bär gästarbetarnas blod på sin pekfingrar eller uppsträckta armar.

Den arrogans för allt utom sina egna bankkonton som FIFA-delegaterna visat i fallet Qatar -2022 tycker jag är en så stor skandal att hela FIFA borde avgå. Och VM flyttas.

Det kommer aldrig ske  med mindre än att världens alla fotbollssupportrar slöt sig samman och började använda SIN makt –den som t o m är större än FIFA:s mer inflytelserik än Qatars oljepengar. Framförallt är vi, supportrar, människor, liksom de 4 000 gästarbetarna.

Har vi, som fotbollssupportrar, inte ett ansvar för det spel vi älskar?


About this entry