Mammor och elitidrottare

IMG_7388

Sofia, Anna och Emelie. Och är det något som undrar över den lite småkala hjässan som sticker upp på vänstra bilden så tillhör den, lite överraskande, SDS:s MFF-expert.

IMG_7389Andreas Granquist har lämnat landslagstruppen för att vara med sin fru när hon föder. Lär inte ha varit några problem att få fritt. Tror t o m han får betalt flygbiljetten av förbundet…

När Sofia Paldanius och Anna Lindberg ville ha lite stöd för att kunna satsa efter födandet sa SOK och deras förbund nej.

Var och lyssnade på ett seminarium om graviditet och elitidrott. Vi var två manliga journalister och 25 kvinnor, bland annat alltså kanotisten Sofia Paldanius och nygravida Anna Lindberg, 73 SM-tecken, 7 EM och en son med ovanligt namn. Dessutom Emelie Öhrstig (OS-guld på skidor och EM-guld som juniorcyklist)  plus Caroline Jönsson – landslagsmålvakten och psykologen. Vi var på  World Village of Women Sports och det var intressant att höra om tjejernas upplevelse av träning och barn. Hur deras kroppar reagerade och hur deras förbund och SOK reagerade.

Förr tvingas tjejer välja när de väl var i eliten. Så är det fortfarande. Paldanius berättade, och Anna Lindberg instämde i, att de inte fick något stöd från varken förbundet SOK när de blev gravida. Allt stöd drogs in. Medan manliga kanotister med nyfödda barn får extra stöd så de kan ta med sig hela familjen på läger. Som Anna Lindberg sa:

”Om man gjort fyra OS och säger att man vill satsa på ett femte så borde de tro på en. Man vill ju inte satsa enbart för att det är så himla spännande att få bo i en OS-by för femte gången”. Men varken SOK eller hennes förbund trodde på henne. Eller på Sofia.

Anna hade en komplicerad förlossning och var först i gång riktigt fem månader efter förlossningen.  Sommaren efter var hon med i London-OS. Sofia, även hon förstföderska,  maxtränade två månader efter förlossningen och kom fyra i samma OS.

Det var med två forskare också och jag hade hoppats på lite konkreta uppgifter av dem – vad forskningen säger. Tyvärr säger inte forskningen så mycket, området är ganska outforskat. Den manlige forskaren, från Lund, berättade dock om hans frus erfarenheter från trialton och tre födda barn. Förstod dock aldrig var han själv kom in.

Den finns dock en väldigt spännande förhistoria om hur man i öststaterna, och fortfarande i västvärlden, jobbar med skengraviditeter för att maxa kvinnors syreupptagningsförmåga inför stora mästerskap. Om detta visste, eller vågade, dock inte forskaren prata.

Sammanfattningsvis – det är allt mer socialt accepterat att kvinnor i dag föder barn och fortsätter karriären. Och det händer allt oftare, inte bara med tjejerna i Malmö utan även Therese Alshammar och Susanne Kallur hävdar att de ska göra comeback efter barnafödande.  Överhuvudtaget verkar det som om världen förändras, även om SOK och specialförbund vägrar inse det.

Annonser

About this entry