Barça och Rit-Olas analys

Jag tycker mycker om Lasse Lagerbäck i Viasats CL-studio. Kunnig, pedagogisk och med glimten i ögat, beror det månne på Island för som förbundskapten var den svår att upptäcka. I alla fall – han levererar intressanta analyser men avstår ibland helt för att han inte vet. Och då säger han det: ”jag har inte sett tillräckligt”.

Lyssnade i går på Rit-Ola och Pontus Kåmark som pratade mycket. Bland annat tio minuter om Barça. Jag förmodar det är upplägget. Att man ska prata typ tio minuter om var och en av de fyra stora matcherna som kanalen just sänt.

Så i tio minuter pratar framförallt Ola och min förvåning stegras allt eftersom han leverera den ena felaktiga analysen efter varandra. Det är faktiskt bara rent ”skitsnack” och jag tänker: är det så här de gör med även de andra lagen, bara babblar (Lasse undantagen)?Jag har haft stor respekt för Olas pedagogik och taktiska kunskaper men det här var bara pinsamt. Mannen sitter och fabulerar fritt i tio minuter!

Utgångspunkten är att berätta om ”nya” Barça och varför de är så bra.  Först handlar det om det ”nya” förbättrade försvarsspelet. Det beror på att De ”släppt in färre mål” och att man nu ”har många fler alternativ i försvaret”.

Min fråga blir vilka? Det enda som hänt är att Abidal lämnat. Och att man vill köpa en ny mittback, kanske redan i januarifönstret. Och en ny målvakt till sommaren ( det blir inte Timo Hildebrandt).  Istället är jag tveksam till ifall man är bättre den här säsongen. Sergio Busquets har varit frisk mer ofta- det är skillnaden men försvarsspelet har i flera ligamatcher, och mot Milan borta, var riktigt riktigt dåligt. Mot Madrid blev man tidvis utspelade och släppte till många chanser, alltför många för att vinsten skulle kännas bra.

Sedan ger sig Rit-Ola i kast med att analysera anfallsspelet som är fantastisk och det bästa han kanske någonsin sätt. Varför? Jo för att de skapar så många chanser…  Ola Andersson säger inte ett ord om att Barça i princip inte skapade någonting den första halvtimmen då Milan låg lågt, väldigt lågt. Sedan kom den billiga straffen, målet och även Milan tvingades försöka flytta upp spelet. Så kom 2-0 och i andra halvlek med ställningen 2-1 gick man för kvittering – från avspark. I princip låg man kvar med tre man och flyttade upp backlinjen 30 meter. Det gav Barcelona fantastisk ytor bakom Milan backlinje. Barcelona fick med andra ord en hel halvlek med omställningsfotboll och hade  säkert 15 avslut i andra halvlek. Mot kanske två första halvtimmen av matchen.  Men med andra halvlek som bevis skapar Ola en bild av det nya Barcelona. Det är sant att Neymar gett Barça mer kvalité men den stora förändringen är att man spelar med yttrar och att ytterbackarna inte alls så ofta längre kommer fram.   Men både Neymar och Alexis Sanchez kräver minst två man var och på detta sätt drar man nu isär lite av det kompakta, låga försvarsspel som hindrat Barca så många gånger, framförallt i CL-semifinaler och naturligtvis i spanska ligan.

Och Pontus ”Dåmark” fyller, mellan pikarna till Thomas Ravelli och fullkomligt oförklarliga anekdoter från sin egen aktiva karriär på 1900-talet i med ett ”riktigt” experttips: ”Barcelona kan gå riktigt långt i den här turneringen”…

Den korrekta analysen av Barças anfallspela i går är följande: ett lag med så många offensiva världsstjärnor som får spela exakt den fotboll de drömmer om i 55 minuter på hemmaplan mot ett tungrövat och åldrat Milan men ändå bara gör ett enda mål på 20 avslut ( varav 4-5 frilägen) – det laget har problem!

Till nästa omgång bör Lasse Lagerbäck vara tillbaka. Tack Viasat Sport!

Annonser

About this entry