Sportlitteratur

Inför varje jul recenserar jag Årets Sportlitteratur i ett par dagstidningar: bland de mest trogna som jag skrivit för i snart 15 år, är Borås Tidning, Gefle Dagblad/Arbetarbladet, Hallandsposten, Kristianstadsbladet, Sundsvalls Tidning, Upsala Nya Tidning och Ystads Allehanda. Förutom att utse den allra bästa samlar jag alla (nästan alla) svenska böcker med sportanknytning under året, förutom de som endast beror träning, regler e t c. Brukar även räkna in akademisk litteratur bland sport och det kan bli ganska roligt med en recension på 300 tecken då det finns en tradition av att akademisk litteratur inte kan bedömas i texter under 30 000 tecken, typ.

Eftersom det blir 40-50 titlar och de ska det få plats i tidningen blir ”recensionerna” följaktligen extremt korta. Jag försöker kompensera det genom att skriva lite längre här på bloggen, antingen sportbloggen Maxtiotår eller kulturbloggen Maxtiofingrar. En del av mina längre recensioner publicerar jag nämligen i bl a Smålandsposten och Norrköpingstidningar. Jag vill också varje år ta med de bästa och mest spännande titlarna från Norge och Danmark. Dels för att de ofta har himla bra historier som kan föras vidare dels för att det är viktigt att uppmärksamma läsare på att sportboksvärlden är större är vad som ges ut i Sverige och i England.  Det mesta om sportlitteratur är samlat i kategorin” litteratur” – kan vara bra att veta förlag har pinsamt många olika kategorier.

Varför jag gör det? Jo för att när min ”Listboken” kom upp på Brunnhagens för 13 år sedan hamnade den mellan två stolar. Inga kulturredaktioner brydde sig om Brunnhagens, eller sportlitteratur i allmänhet medan sportredaktionerna tyckte att allt i bokform hör till kulturen. Och i stort är det fortfarande så. Tyvärr. Från början hade jag ändå ca 15 dagstidningar och litteraturen var i genomsnitt av ganska låg kvalité. I dag är den mycket högre. Tidningarna är färre, trots att jag inte höjt priset sedan 1900-talet. Det börjar likna ett kall, det här men jag älskar ju sport och litteratur…

Lyckligtvis börjar sportboksmarknaden förändras såväl till innehåll som i förlagsstruktur. De traditionella sportförlagen minkar utgivningen och man kan t o m märka små välkomna förändringar i policy. De halvstora, mer litterära förlagen, har börjat leta sig in på marknaden med en typ av crossoverböcker, som placerar sporten i ett annat perspektiv.  För att nämna några i år: Gotass fantastiska bok om Femmilens kulturhistoria. Söderstadion Forever, ”Supporterbibeln ”Jag tillhör de få som kan leva”, Fotfolket, Johan Olssons bok om skidåkarens psyke, Fotbollskokboken  och inte minst Ridsportförbundets oerhört intressanta jubileumsbok som fokuserar på kulturen, brukarna och hästen i samhällsutvecklingen istället för på några enstaka, och ointressanta, stelt formulerade tävlingsreferat. Så som jubileumsböcker brukade vara och ibland fortfarande är.

Med det nämnt bör det påpekas att det i våra grannländer kommer ut ännu fler, och i många fall ännu bättre böcker om idrotten ur ett annat perspektiv. De kommer jag beröra i bloggtexter de kommande veckorna även om jag gett hintar och entusiastiska små bloggtexter även tidigare.

En annan stark trend är skönlitteratur med sport. Det kommer fler och fler biografier och med högra litterär kvalité. Inte alltid men ofta. Men jag har också funnit sju romaner i år (tre översatta) och vill gärna finna fler. Detta är speciellt glädjande eftersom det förenar  det många fördomsfullt menar är ”fin. och fulkultur”. För mig är sport och litteratur som två syskon, lika och totalt olika och sällan blir resultatet bättre  och mer spännande än när de slår sina huvuden, och kroppar ihop.

Borde jag avsluta med att skriva något om mitt eget skönlitterära sportskrivande? Nja, det får vänta lite. Tycker inte jag ska tränga mig i kön. Mitt heat kommer…  .. .en annan anledning till att jag väntar är att jag i morgon dels ska lämna ett 450 000 tecken långt fotbollsmanus till Modernista dels alla dessa små sportrecensioner till mina trogna dagstidningar.  Och jag håller fortfarande på att läsa…


About this entry