Världens bästa bok om löpning

Fick inför julen en läsarfråga om springböcker. Drog till med ”Born to Run” i brist på andra bra ( de hade läst Murakami).  Men då glömde jag Thor Gotaas alldeles extraordinära bok om löpningens världshistoria. Den norske skidhistorikern tar verkligen ut svängarna. 370 inbundna sidor och i den här pocketupplagan som finns på norska ”Løping: En verdenshistorie” är det säkert fler. Boken finns  f ö även på engelska.

Bild 67Gotaas börjar från början, med Faraonerna och kungarna i Mesopotaninen som tvingades springa för att visa din duglighet och att de var friska. Han skriver om vikten av löpning i Antikens Grekland och om hur beundrade dessa olika snabblöpare var – snabba i betydelsen uthållighet. All kommersiell och rituell löpning handlade om långa sträckor, minst en mil.

Hela världshistorien med löpare beskriv ingående och det häftigaste tycker jag nog är Inkarikena där löparna bland annat sprang med färsk fisk till huvudstäderna uppe i bergen. En nyfångad fisk kunde färdas 50 mil på ett dygn. Till fots.

Hela historien är full av löpare fram till att hästen slår igenom som fortskaffningsmedel i Europa tidigt 1700-tal. Strax därefter börjar snabblöpare uppträda inför publik och löpningen förvandlas till idrott och underhållning. Och i mitten av 1800-talet började löpningen som internationell turism. Löpare, även någon kvinna. löpte under några veckor väldigt långa sträckor. I genomsnitt 150-200 kilometer, per dag. Hyfsat imponerande med tanke på banunderlag och skor…

I princip allt jag läst av Gotaas har varit enastående. Den här förstaupplagan från 2008 är inget undantag. Världsklass och den bästa och i särklass mest intressanta boken om löpning jag någonsin läst.

 

 

Annonser

About this entry