Hur bra vd är egentligen Niclas Carlnén?

En del av mina fb-vänner är vän Niclas Carlnén, den nye vd:n i Malmö FF. De hyllar honom och det är kanske berättigat. Men jag vet inte varför så jag frågar och får till svar att jag är dum och borde fundera  lite.

Börjar funderingen lite på det här med sportsliga framgångar:

MFF:s kommande vd tillträdde i LdB/FC Rosengård 2009. Sedan dess har klubben vunnit tre av fem SM-guld men misslyckats katastrofalt i CL. Detta anses som ”bra sportsliga resultat” – jag håller inte med. Klubben har hela tiden haft en spelartrupp som utmanats av ett enda lag – att Linköping vann 2009 var mer LdB:s oskicklighet och orutin. Gulden 2010 och 2011 var i princip ohotade, det fanns ingen konkurrens, ingen som kunde betala sådana löner.  3 av 5 är ändå godkänt men med tanke på CL och att man värvat så många utländska spelare att man ofta startat med nio eller tio utländska spelare tycker jag man kan ifrågasätta de sportsliga framgångarna – man har köpt ihop ett lag trots stor och blomstrande ungdomsverksamhet och man har inte nått de sportsliga målsättningarna.

När jag frågar på fb får jag svar av en man som jag tror är med i styrelsen för LdB/FC Rosengård. Först svarar han så här:

  • År efter år lyckats få ihop ett väldigt knepigt pussel … Kombinationen av höga kostnader och svagt publikintresse, svårsåld produkt med bra sportsliga resultat är inte enkelt.

Varefter jag skriver så här:

  • Han har alltså inte lyckats marknadsföra sin produkt, inte skapat ett publikt intresse kring den och han har inte lyckats skära i kostnaderna. Istället tvingades klubben låna/få pengar av Malmö stad för de löpande utgifterna. Jo, jag är lite krass men jag vill verkligen veta – vad har han gjort som är så bra att han blir vd i MFF? Ja, förutom en skatteskuld på 6.5 miljoner?
  • Dum kommentar.
    Knappast uppgiften för en person att förändra attityden till damfotbollen.
    För övrigt sparar MFF ca 2.000.000 per år genom stadens räntefria lån. Lägg till alla sponsorintäkterna från de kommunala bolagen och jämför med de 65.000 som LdB erhöll från staden innan man helt korrekt påtalade den ojämlika fördelningen mellan herrar och damer. Då damfotbollen har ca 40 år på nacken herrarna ca 150 år vore det kanske på sin plats att skattemedel som inhämtas från gissningsvis ca 50% kvinnor fördelas lika. Kanske borde allmännyttans resurser fördelas mer till damfotbollen då de ligger ca 110 år efter i utvecklingen.
    NC har gjort ett mycket bra jobb i kraftig motvind vilket du nog förstår om du funderar lite.
  •  Tack Johan, jag funderar och kommer fram till att jag är dum. För jag tycker ju att det är irrelevant ifall de kommunala bolagens sponsorintäkter fördelas ojämnt. Irrelevant för att det finns så många sätt att räkna. Som t ex publik – när MFF har 20 gånger större publik kan man lika väl argumentera för att de ska ha 20 gånger större kommunal stöttning. Jag säger inte att det är rätt men det att motivera en vd:s förtjänster genom ev. orättvis sponsorfördelning håller inte. Jag tycker det är en vd:s jobb att se till att hans produkt uppfattas mer positivt, att det kommer mer och inte mindre publik, att man inte driver en verksamhet med gigantiska underskott. Nu vet jag inte om detta är relevant för Niclas vd-gärning – det är dina argument. Jag är dessutom dum nog att tro att det måste finnas något positivt att säga om hans arbete, mer än att han har haft taskiga förutsättningar?

Alltså. Niclas Carlnén har varit vd för en klubb som köpt i hop en lag som inte presterat enligt målsättningarna (ute i Europa), förbisett ungdomsverksamheten, fått publiksiffrorna att sjunka, tvingats låna pengar av Malmö stad och har en skatteskuld på 6.5 miljoner kronor. Jag tycker inte det är meriterande utan lite snarare förskräckande. Så, vad är de som gör Niclas Carlnén till en så bra vd för MFF?

Ps Så här motiverar MFF det på sin hemsida. 

I sammandrag så här: ”Han har varit väldigt  framgångsrik i FC Rosengård under flera år. Vi ser en bra ledare i Niclas, han kan fotboll på toppnivå och har dessutom stor erfarenhet av samhällsfrågor och ett stort eget samhällsengagemang,” Och så är det kanske, återstår att se hur det går när han tillträder 1 juni, ifall LdB fortfarande har elitlicens då. Får de inte det kan han kanske komma ännu tidigare? Eller har klubben redan fått licensen och spelade skatteskulden då inte in?

Jag tycker om personer som är ”samhällsengagerade” men är det verkligen en viktig merit när vi pratar om den verkställande direktören? Att tränare och ordförande e t c är det håller jag med om men just vd:n? Hans uppgift är att maximera framgångarna, han är som vilken företagsledare som helst och då är ”samhällsengagemang” inte det första som ägarna/medlemmarna frågar efter?  De vill ha utdelning, vinster och fet avkastning. Eller pekar man här på något annat, en möjlig färdväg för MFF ut från den ekonomsikt svåra situation man har med ägandet av stadion och inkomster som inte kan öka speciellt mycket utom på sponsorsidan? Ett större samhällsengagemang? Är det detta som ska locka sponsorerna att investera mer i elitidrottarnas löner – samhällsengagemang?

Under alla omständigheter önskar jag Niclas lycka till!


About this entry