Sveriges 20 bästa idrottare genom tiderna (semiofficiella versionen)

Bild 40Svenska institutet har en spännande och himla snygg  hemsida där de presenterar Sverige på engelska. Tack vare bland annat mina märkliga rankingar i Listboken och mina erfarenheter som idrottshistoriker fick jag det djupt hedersamma uppdraget att utforma en lista med de 20 mest kända/bästa svenska idrottarna genom tiderna.

Denna inte alltid så omdiskuterade sida av stolt, svensk kulturhistoria fick alltså jag förvalta, eller inventera. Fast hur? Min ursprungliga idé var att ta med fem döda, fem pensionerade och fem verksamma legender. Det ställde till problem när man dessutom bör tänka på genus, olika idrotter och att siten har flest besökare i åldern 20-29 år. Där försvann Arne Borg och Gunder Hägg. Gunnar Nordahl placerades på bänken. Liksom att Borg, Stenmark, Wallner, Gunde  e t c var minst en man alltför mycket.

Så istället blev det en enda lista på 20 ( spikad i mitten av januari) och jag ville att den i viss mån även skulle spegla popularitet. För mig är kanske inte Magda tidernas största ”Guldamazon” men hon är utan tvekan en av de mest populära.. Liksom ”Pillan” men Anja är ännu bättre. Thomas Wassberg är för många en mycket större legend än Gunde Svan någonsin blir. På samma sätt tycker jag Salming är mer betydelsefull i svenskars relation till sin idrottshistoria än vad Mats Sundin är. För en majoritet av svenskarna är kanske inte Stig H inte ens någon idrottsman utan en taktiskt tränare och djurkännare för för resten är man för evigt förknippat med trav, trots att t ex Olle Goop vunnit fler lopp.

Jag ville gärna ha med en simmare men det var svårt att peta någon på listan till förmån för Gunnar Larsson, Alshammar, som säkert är svensk rekordinnehavare i SM-guld och har massor av internationella medaljer men sakar de allra finaste. Lisa Nordén är en kvinna som jag tror har flera stora saker framför sig, och den här listan är tänkt att hålla i ett par år. Andra vars existens på listan kanske kan ifrågasättas är Ronnie Peterson och Lotta Schelin. Jag tycker de försvarar sin plats, inte minst tack vare att de är outstanding inom sina idrotter, i Sverige. De är den manlige motorföraren med den tragiska historien, och efterskriften. Lotta är överlägset bäst även om jag länge funderade på Pia Sundhage. Och i fall man petar dessa, vilka ska med istället och varför?

Sist en liten brasklapp vad gäller motiveringarna. Eftersom det nästan är en officiell lista kan man inte skriva vad som helst, det som jag ofta gör. Ursprungligen tyckte jag att det fanns många intressanta fakta om idrottarna som kanske var kontroversiella men viktiga: så som Sjöbergs pedofilerfarenhet. Waldners spelmissbruk, det faktum att de flesta svenska kvinnor blir smeknamn som bygger på förnamnet medan de flesta manliga kollegor omnämns med deras efternamn. Att bli ett förnamn är bland det största du kan bli i svensk sport, större än Jerringpriset.  Det mesta  av de alternativa motiveringarna föll bort men jag har full förståelse för redaktionens beslut – det är ändå en officiell site för Sverige.

Vad tycker du? Vem borde med, vem borde ut?

Ps Det står i min presentation att jag bevakat flera OS – jag har endast bevakat ett OS på plats. Däremot har jag ofta besökt och skrivit om OS-städer före och efter tävlingarna.

 


About this entry