”Toppformsförkylning”

Inför tremilen för damer påstod Frida Nordstrand och de andra Viasatexperterna att Charlotte Kalla var i toppform. De upprepade samma sak, likt ett mantra, 15- 20 gånger före start.  Man sa också att hon hade en förkylning men det verkade inte som om någon trodde att det skulle påverka Kalla negativ. hon var ju i toppform. Enligt en vän påstod någon Viasatexpert att det inte gjorde så mycket med en förkylning  ifall ”infektionen var begränsad till en liten del av kroppen”.

Vad kan man säga annat än WOW!

Sedan gick starten, Kalla kämpade i fem kilomter och sedan rasande hon i fältet. Hon låg 28:a när jag lämnade en helt ointressant tävling åt sitt eget norska öde.

Förutom detta med naiva på gränsen till totalt korkade sportexperter så är det lite intressant med kroppen. För alldeles i början av en infektion, innan den bryter ut, mobiliserar kroppen röda blodkroppar. Att ta en förkylning , dagen före ett lopp kan vara positiv bloddopning.

Det finns massor av olika, liknande exempel. Hon tex kvinnliga DDR-idrottare som gjordes gravida 5-6 veckor före ett mästerskap så att kropparna deras började producera energi för två….   …på samma sätt experimenterar djupdykare med att inte ta in luft i lungorna före dyket utan att tvärtom andas ut. Ifall syrebrist hotar stänger alla organ och hjärna ner aktiviteten. Ifall hjärtat slår med 30 slag behöver den inte så mycket blod, ifall lugnorna märker att det inte finns något syre stänger ned energiförbrukningen och följaktligen kan du hålla andan inte enbart i 2-3 minuter utan ned mot 8-9 minuter.

Sedan kan man diskutera hur nyttigt det här är för hjärnan och de andra organen. En ”toppformsförkylning” ter sig ganska beskedlig jämfört med att experimentera med kroppen desperata försök att undvika hjärndöd….

 


About this entry