Är Djurgårdssupportrar verkligen djur? /Sportjournalistikens ansvar

Alla utom Helsingborg Dagblads sportredaktion verkar vara överens om att ”1-1” var rätt resultat. HD tycker att Fotbollssverige inte förstår, att förbundet är inne på en farlig linje och passar på att likna chockande djurgårdssupportrar vid djur.

Två veckor efter att matchen blåstes av fastställdes i går slutresultatet av Disciplinnämnden.  Fotbollssverige verkar enigt om att Helsingborgs IF – Djurgårdens IF 1-1 var det enda möjliga slutet för matchen då en 43-årig supporter misshandlades till döds vid Kärnan i Helsingborg. Klubben HIF vill klokt nog inte uttala sig men HD är upprörda. Att döma av HIF-supportrarnas kommentarer till min kultursidestext i HD lördagen den 5/4 (och mina bloggtexter här) gör sig säkert HD:s sportjournalist Caroline Wickmark sig till tolk för vad många HIF-supportrar nu känner: att inget är deras och deras klubbs fel och att HIF blivit orättvist dömda. Det är inte de som gjort fel utan alla andra, framförallt de chockade, sörjande Djurgårdssupportrar som fått reda på att en vän misshandlats till döds. De som tog sig in på planen och stoppade den matchen som ändå hade stoppats, fast lite senare, av de ansvariga. Man kan naturligtvis inte försvara en planinvasion men så här med två veckor distans indirekt beskriva supportrarna som ”djur”,  är det inte ganska…   …okänsligt?

Så här skriver HD, bland annat:

”Vad säger det här beslutet rent symboliskt?

Det säger att det är en normal reaktion att storma en plan och utsätta poliser för våld, efter att man fått ett dödsbud.

Jag är ingen psykolog, men jag har tyvärr fått ett och annat dödsbud. Sett bekanta få det. Ingen av dem har gått bärsärk. Även när sorgen är som störst måste vi kunna kräva av varandra att vi fortfarande beter oss som civiliserade människor och därmed inte försätter andra i fara. Vi är människor, inte djur.

Svenska fotbollförbundet är hemmablint. De har svårt att se sin roll i hur de har varit med och normaliserat våldet kring fotbollen. Förbundsfolket verkar överhuvudtaget inte fatta varför de nu får ansvarsutkrävande frågor och tycks ej heller förstå det som många helsingborgare nu förstått – att det har gått alldeles, alldeles för långt.

Klubbarna och SVFF har gett bort makten över sina arenor. HIF försöker ta tillbaka den, men klubben står väldigt ensam. Fotbollförbundet måste vakna och våga ta obekväma beslut. ”

Nu är detta i och för sig inte så anmärkningsvärt. Under många decennier har banden mellan Helsingborgs IF och lokaltidningen Helsingborg Dagblads kritiskt granskande sportjournalister varit starka, för att inte säga kättingslika. Sedan flera år tillbaka skriver av princip inte Helsingborgs Dagblads sportredaktion om det negativa som HIF:s supportrar åstadkommit. Teorier gör gällande att huliganerna bara vill ha uppmärksamhet och får de inte uppmärksamhet lägger de av och slutar bråka och slåss.

Konsekvenserna av samma princip är att HD enbart skrivit om allt det fina och positiva som HIF-supportrar också åstadkommit. Fram tills dödsmisshandeln då inte ens HD:s sportredaktion längre kunde tiga. Fast en av deras sportjournalister, HIF-experten och före detta ordföranden i supporterklubben Kärnan, Tomas Nilsson skrev i ett blogginlägg på hd.se i raljerande ordalag om att inget i min kritik av HIF och Kärnan som jag framförde i SVT-debatt var sant: ”Källkritiken Magnus Sjöholm!” Som exempel nämnde han det här med officiella supporterklubbar och menade att det behövdes inte mer än 15 sekunders googlande för att beslå mig med osanning. Tyvärr var mina fakta korrekta och Nilsson, inte jag, borde följaktligen vara den som googlat lite extra. Och så citerar han mig fel, medvetet eller omedvetet i sin av tidningen sanktionerade partsinlaga.

Jag tycker det är tragiskt att HD:s sportredaktion så blint tror på den skeva bild av HIF:s supportrar som man själva skapat. Jag tycker det är tragiskt att delar av en så pass stor svensk dagstidning med stolta publicistiska traditioner som Helsingborgs Dagblad på det här sättet helt struntar i yrkesetik och sitt journalistiska uppdrag. Jag tycker slutligen att sportredaktionen istället för att sprida förakt samt skapa hat och misstro borde begrunda sitt ansvar, både för vad som inträffade vid Kärnan och de otaliga andra problem som HIF:s supportrar och supporterkulturen i Helsingborg skapat.

 

Annonser

About this entry