Fusk, flopp och Luther/ Film bekämpas bäst med DVD

The NBA fined Lance Stephenson (Ind) $5,000 for flopping during Tuesday's
Mia-Ind game.

Tänker på bröderna Strömbergsson som har så lätt att varna spelare ifall de faller i straffområdet och de tycker att spelaren hjälpt till. Som när Markus varnade MFF:s Molins mot Djurgården i ett nära nog direkt matchavgörande och fullkomligt felaktigt domslut. Vad som skulle blivit straff och förmodligen tre poäng till MFF blev en poäng och ett belastande gult kort till Molins. Plus stämpeln som filmare, fuskare.

I går såg jag Mjällbys med bollen stenhårde mittback Gbenga Arokoyo för andra gången på ett par omgångar göra en riktigt grov och usel filmning. Utan att bli varnad av Markus. Ännu allvarligare är det att målet för hans filmningar inte är att tillskansa sig en fördel i form av frispark eller straff utan enbart för att få motståndarna varnade eller utvisade. Finns det grader i helvetet där filmade fotbollsspelare hamnar bör Arokoyo definitivt återfinnas i den innersta kretsen.

Självfallet borde Sv. Elitfotboll och Fotbollförbundets disciplinkommitté ta tag idet här – det är ju deras uppgift. Möjligtvis har det konservativa förbundet inte gett dem några medel att bekämpa det här. Ge dem då dessa möjligheter, straffa fuskarna och kan man inte straffa fuskarna direkt bör man göra det i efterhand, tack vare DVD. Av samma skäl bör felaktiga domslut, till exempel ett gult eller rött kort, återkallas i efterhand och att den oskyldige spelaren då inte heller drabbas av några konsekvenser. Förutom den moraliska upprättelse de måste få i ett demokratiskt samhälle. Här finns en moralisk rättsosäkerhet för elitfotbollsspelare som är beklämmande.

Nu tror jag dock inte de här förslagen kommer införas i svensk fotboll. Orsaken är att domaren har en alldeles för stark ställning i den svenska fotbollens administrativa omklädningsrum. Problemet med det är att det framstår som om domarna i fotbollsetablisemangets, och sina egna, ögon är ofelbara. Att misstag och fel inte ska korrigeras utan att glömskans och försoningens evangelium ska råda. På så sätt liknar domarnas roll den gamla kristendomens präst som inte enbart är den ende uttolkaren utan även är ofelbar.  Detta groteska och otidsenliga lutheranska arv gagnar absolut inte svensk fotboll.

Att erkänna misstag (att förmänskliga domarna och deras svåra jobb), transsparanta processer och en tydligt uttalad vilja av största möjliga rättvisa MÅSTE vara målsättningen. Även i svensk fotboll.


About this entry