Inför EPL: Man United

Läser Kalle Karlssons analys av Man United ​​och hyllning till både laget och van Gaal​ i Sportbladet​. Häpnar.

Kalle var en av de min AB-vän lyfte fram som extremt analytisk kunniga sportjournalister. Fast att Kalle inte ens orkat översätta listan av ”In, Out, Released” tyder kanske på att det finns en annan text som Kalle använt sig av? Under alla omständigheter tycker jag ”hans” analys har flera svagheter. Häpnadsväckande många faktiskt för att bland mina vänner anses som ”extremt kunnig”.

Upplever ungefär samma häpnad som jag kände varje gång Man United råkade vinna mot ett topplag och haussades våldsamt av Sportbladets initierade fotbollsexpert i England över ett helt uppslag. För att dissas lika grundligt veckan därefter när de förlorade mot ett bottenlag.

Kalle dissar Moynes på lösa grunder och hyllar Van Gaal. Vad har den nye managern egentligen vunnit med Man United hittills, på vilket sätt har laget lyft, resultatmässigt?

Så här skriver Kalle: ” På samma sätt har vi fått klara bevis på hur en ny, kompetent, tränare återigen har kunnat lyfta spelartruppen igen.”

För mig är det inte mer än en populistisk och osaklig haussning av van Gaal. Karlsson bevis för att Moyes inte var mogen för jobbet genom att citera Moyes själv – han har sagt att han bleknade när han fick erbjudandet – det var naturligtvis sagt för att visa respekt för klubben och företrädarna. Moyes var en bra tränare, varken svag eller oerfaren förutom då vad gäller CL-matcher. Problemet var att han ärvde en alltför gammal och dålig spelartrupp, han fick i princip inga nyförvärv trots krav på det och han förlorade, i takt med förlusterna, efter hand omklädningsrummet. Vilket också förtydligas/bevisas av att laget under sommaren har över 2000 matcher och 80 titlar i spelare som fått gå gratis eller helt slutat i klubben.

Vad har då hänt i sommar? Jo man har köpt en mycket lovande vänsterback. Och en bra defensiv mittfältare från Baskien men varje analys av Man United som inte nämner Danny Welbeck är värdelös i sig. Man har haft ytterbacksspelare och yttermittfältare som inte kunnat försvara utan enbart varit offensiva. Och det största problemet består ännu vilket, i slutet av texten, även Karlsson äntligen upp: problemen med backlinjen. Det är rätt – backlinjen är oförklarligt dålig, långsam. Dessutom är mittbackarna dåliga med boll och det blir inte bättre med balansspelare som Carrick och Cleverly vilka på sin höjd kan tillföra ett engelsk mittenlag någonting.

Jag gissar att van Gaal kommer köpa en ny holländsk mittback före september, kanske från Aston Villa?

Jag gissar också att Man United kommer misslyckas för att deras två mest emblematiska spelare inte är alls så bra som deras rykte, och van Gaals stora förtroende för dem.

Rooney stora värde ligger nu i hans attityd och defensiva spela utan boll. Med boll är han alltför långsam och inte längre någon stor målskytt.

Van Peersie var i VM, undantaget nickmålet, lika värdelös på de stora scenerna som alltid. Jo, han har gjort många mål i det Arsenal som hade 25 avslut per match men han har varit nästan osynlig i Man United och i landslaget. Den dagen Van Persie börjar göra viktiga mål i viktiga matcher ska jag ge honom cred. men innan dess kommer jag betrakta honom som en av världens mest överskattade forwards. I grymt hård konkurrens.

Van Gaal verkar ha förtroende för honom likt han har förtroende för alla holländare. Det kommer bli hans fall men han kommer säkert klara det lite bättre än Moyes. Låt säga att Man United utan stora, extremt dyra icke-holländska nyförvärv blir fyra, femma den här säsongen, kommer till kvarten i CL och så kommer Van Gaal få sparken i november, december 2015… …och förmodligen kommer Kalle Karlsson inte visa det minsta häpnad, oavsett språk.

Annonser

About this entry