Förlorarnas storhelg

Det är domens helg i svensk elitfotboll. Det är nu det ska avgöras ​och det enda riktigt spännande ​är vilka som åker ur serierna.

Faktum är att jag fascineras mer av förlorarna än vinnarna, det var dessutom själva utgångspunkten för ”Listboken” – att hylla de som var bäst på att förlora på olika, märkliga sätt.

Vem som får spela i Europa är med andra ord ganska ointressant, fast det blir AIK. Att Ljungskile får kvala är rättvist. Förhoppningsvis mot Gefle eller Falkenberg. Tror Gefle kan besegra ett genant Helsingborg fast Mjällby kan rasa ihop ifall hemmalaget tar en tidig ledning på Strömvallen.

I mitt allsvenska inferno spelar både LSK och FFF där. Jag har i många år skrikit mig hes över en reducering av antalet allsvenska lag – till 10 eller 12. De här lagen som nu slåss om platserna är med ett stort undantag helt ointressant för svensk fotbolls utveckling.

Hammarby kommer tillföra allsvenskan mer publik, bättre tifon, fler derbyn men tyvärr också fler högriskmatcher och inte nödvändigtvis något fotbollsmässigt. Tror båda de och Giffarna kommer få svårt att hålla sig kvar. Det jag sett av Hammarby har verkligen inte imponerat.

Fast de är bättre än Mjällby och Falkenberg.

De lag som åker ned kommer inte drabbas av några större skador. BP har åkt jojo. Falkenberg och Mjällby är i grunden föreningar som inte har i allsvenskan att göra eftersom de varken har tillräckligt stor publik, budget eller allmänintresse. Då kan de vara värre för Gefle som har tuffa konkurrenter i hemstaden. Det är lite Östervarning på Gefle.

Just Öster kommer troligtvis tvingas kvala sig kvar i Superettan. De klarar nog det men för oss som såg dem krossa Gif Sundsvall i våras har svårt att tro att det skiljer 30 poäng mellan kubbarna. Och till Giffarnas fördel.

Värre ser det utför Bois. Deras räddning är väl kanske att ÄFF degraderas. Allt annat vore skandal, stor skandal. Och att lagen tävlar med olika förutsättningar tycker jag är en av de saker som gör att det är svårt att engagera sig i svensk fotboll. Ekonomisk doping är inte OK.

Det som hänt Trelleborg kan mycket väl hända Landskrona. Och Öster. Det kommer aldrig hända Brommapojkarna.


About this entry