Osund Superetta

Jag gillar inte att klubbar lever över sina tillgångar, vilket är en orsak till att jag har lite svårt att älska Superettan. Mängder med klubbar i kris och på ekonomiskt obestånd. Men tycker ni det verkar lite dystert med elitlicens och sånt nu, vänta bara tills nästa säsong – troligtvis försvinner 60-70 procent av den totala publiken. Två av tre åskådare försvinner och det kommer kännas. Både för den som är kvar på den tomma läktaren och för klubben.

I fall jag hade varit ansvarig kassör i Superettan idag hade jag omförhandlat alla kontrakt, och tvingat alla anställda ned på 50 procent. Och låtit spelarna själva fixa massäck till bortamatcherna, dit spelarna åker i supportrarnas privatbilar. I fall jag hade varit spelare hade jag tagit en försäkring som garanterar mig lön, eller sökt mig till en annan serie.

Så här kommer det gå till. 2014 var snittet 3267 eller ungefär vad de i publikligan fjärdeplacerade Öster hade på hemmaplan. De åkte ut!

De andra lag som försvinner och deras hemmasnitt är Bajen 20 000 och Giffarna 3600. Dessutom Bois som haft 1800 i snitt och Husqvarna sist med 1300 åskådare.

De fem lag som ersätter är Mjällby som väl kommer ligga på 2 000 ifall det går bra (Chippeneffekten, ifall han nu fortsätter). Däremot känns varken BP, Frej, Athletic eller Utkiken som utsålda läktare, ifall de nu ens har godkända läktare. Kanske kan man tala om uträknade läktare? Det är under alla omständigheter klubbar som samtliga kommer få svårt att nå upp till Ängelholms fjolårssiffra på 503 räknade åskådare. Trots att i Ängelholm räknas alla, även hundar!

Så de försvunna utgörs av 15 x 32 000 åskådare d v s nästan en halv miljon betalande åskådare – 480 000. Även om vi enbart räknar med 50 :- per åskådare i inkomst så är det 24 miljoner kronor! Och det är netto publikintäkter – det finns naturligtvis stora inkomster per match vad gäller mat och tillfälliga sponsorer. Bortasupportrar äter också, inte enbart dricker!

De ersättas av inkomster på uppskattningsvis 6000 åskådare, sammanlagt 90 000 d v s cirka 4,5 miljoner. En minskning med cirka lite drygt 80 procent och cirka 20 miljoner kronor. Nu är de flesta slantarna i Stockholm men jag misstänker ända att bortamatcherna för de sex försvunna lagen, norrlandsderbyn två istället för tolv smålandsderbyn och skånederbyn innebär en sammanlagd publikminskning för de resterande hemmalagen på 8-10 000 åskådare per klubb.

Gais får troligtvis inga ökade publikintäkter med Utkiken. För Värnamo och deras 22 000 åskådare i år försvinner två smålandsderbyn och bajenmatchen! Kommer Värnamo över sammanlagt 15 000 åskådare?

Det finns något positivt med allt detta – förhoppningsvis kommer fler i svensk fotboll inse att man inte kan ha 32 elitlag i lilla Sverige. Förhoppningsvis bantar man allsvenskan till tio eller tolv lag och gör samma sak med Superettan. Det ger högre kvalité, jämnare serier, mer publik, mer uppmärksamhet och en mindre osund ekonomi.


About this entry