150 främsta svenska idrottarna genom tiderna

Så som varande semi-officiell ”rankare”  (inget bra ord men kanske passande i förhållande till ämnets nördighet) på Svenska Institutet officiella sidor av landets 20 bästa genom tiderna bör jag ha ett ord med i laget ( även när det gäller individuella idrottare). Jag har dessutom skrivit en halv bok där jag försöker ranka världens alla bästa idrottsländer genom tiderna. Då var jag tvungen att först väga alla idrotter i förhållande till varandra. Det är lika toksvårt att väga de 150, eller 15 främsta. Har ett inlägg i DN-debatten där jag skriver om den ”rasande bordsidrottaren ”Äpplet”.

Ska försöka sätta samman en egen lista med de aderton bästa ( är redan gjort- läs här)  men redan nu kan jag säga att han på sjunde plats på DN-lista, Ingemar Johansson inte tillhör de aderton. När The Ring, som bör ses som ganska tillförlitlig, rankade de 80 bästa boxarna mellan 1922-2002 var svensken inte med. Och varför skulle han det. De bästa boxarna är sällan tungviktarna och Ingo räknas dessutom som en av de allra allra sämsta världsmästarna. Skulle man däremot göra en lista över populära och omtyckta idrottare så hamnar han väldigt högt uppe, tillsammans med hon som alltid vann världscupen i skidskytte överlägset men när det gällde, på OS, aldrig lyckades. Vem som vunnit den listan, nja Stenis förmodligen.

Har gjort listan nu men det tar tid att formulera förklaringarna – och min lista kräver verkligen förklaringar. Jag tror jag har med en, kanske två som inte ens är med på DN:s  150.lista. Dessutom listar jag de aderton BÄSTA. Inte främsta. Jag tycker att en idrottare måste bedömas inte enbart efter hur många medaljer och segrar, hur många mål eller massmedial täckning de har.

Jag är en sådan som tycker att en av de främsta svenska idrottsprestationerna genom tiderna är när Gunde släpade sig igenom Holmenkollens femmil på en arm bara för att man inte skulle bryta. För mig är det en fantastisk idrottsprestation – på alla sätt. Även resultatmässigt – han blev ju inte sist!


About this entry