Det ledarlösa HIF – världens sämsta taijming eller fotbollens vanliga falskspel

En av allsvenskans bästa och mest trevliga sportchefer avgår. Varför Jesper Jansson lämnar HIF efter sex säsonger är höjt i dunkel. Den officiella förklaringen är Jesper plötsligt krävde en klar linje av styrelsen och styrelsen sa ”nej”. Att Jesper Jansson, som det står i HD, satte sin fasta anställning i pant för ett löst formulerat principbeslut – låter det rimligt? Speciellt som hans högsta önskan var att få fortsätta vara sportchef i HIF många säsonger till.

Det troligaste (jag har allvarligt talat svårt att finna en annan möjlig orsak) är att Henrik Larsson krävde att för att bli tränare skulle han också ha Janssons jobb och i fortsättningen tituleras ”manager”.

Styrelsen fick välja och då valde man att i somras sparka Jansson under välformulerade former. Resten är enbart tomma gester och halvsanningar så att det ser snyggare ut. Jag är övertygad om att även HD-sporten vet det här och hade det varit en kritiskt granskande självständig journalistisk verksamhet hade HD-sporten grävt i det här och berättat hela sanningen.

Vilket varken HIF eller Henrik gillat och när Henrik inte gillar journalister så sitter journalisterna pyrt till. Och HD är som alltid helt beroende av HIF, Henriks och spelarna välvilja och positiva relation till ”journalisterna”. Först kommer maten, sedan moralen. Även i Helsingborg.

Nu hoppas jag naturligtvis av hela mitt rödblåa hjärta (ena förmaket) att HIF går bra och Henrik har succé. Men i fall det inte blir så – vad kommer då HD att skriva och hur påverkar det relationen?

Och ifall det blir katastrof, HIF ligger i bottenträsket och ”managern lämnar” – vad händer då med klubben som på kort tid mist såväl sportchef, tränare, klubbdirektör, ordförande. lagkapten och lagledare.

Säg så här: jag skulle inte bli förvånad ifall HIF om ett eller två år åker ned i Superettan och att en ny villrådig styrelse som sin enda chans ber och bönar Jesper Jansson om att återvända och rädda klubben!

 

 


About this entry