En kungspudel och 30 miljoner skäl för ett åtal

Jag hade fel. André Deveauxs överfall är definitivt värt en längre straff. Jag såg inte de bilder jag sett nu och intenciteten i det första slaget och Helmersson totala ovetskap gör det här rätt vidrigt. Även i ett hockeyperspektiv.

Vad gäller Sportbladet och Radiosporten hade jag fel. Helt fel! En stor ursäkt är på sin plats. Mina beskyllningar och slutsatser var inte enbart felaktiga, ogrundade och osakliga utan dessutom ganska kränkande. Skrivit är skrivit men jag skäms för vad jag skrev.

Jag tror fortfarande inte att Deveaux allvarligt ville skada Helmersson. Jag vill inte tro att den crosscheckingen  var så allvarlig utan mer ett försök att trycka ned Helmersson. Fast vad jag tror är mindre intressant eftersom jag trott så tokfel tidigare.

Tre frågor infinner sig nu:

A. Hur iblandad är Mikael Gath och Rögles övriga ledning? Förmodligen betydligt mer än vad hitills framkommit. Att Gath var en våldsam spelare behöver inte betyda att han är inblandad i misshandeln men det är så pass märkligt att det borde undersökas. Inte minst med tanke på de enorma sportsliga och ekonomiska konsekvenserna.

B. Varför kom inte filmen fram förrän efter den avgörande matchen? Jag är rätt säker på att en avstängning på Deveaux och den här debatten hade påverkat Rögle negativt även på isen.

C. Slaget mot knäna. Orsakade det en blödning, som i sin tur skapade instabilitet i knäet? Den instabilitet som ledde till att Helmerssons ena knä vek sig och skadades i matchen efter? Kan det påvisas att det fanns en instabilitet orsakad av slaget gör det överfallet än allvarligare.

Varför jag nu välkomnar en förundersökning och förmodat åtal är för att Rögles ledning givetvis kan förneka all inblandning men konsekvenserna av att eventuellt ljuga i domstol inte är lika lätta att ignorera. Maximinstraffet är 5 års fängelse, tror jag.

Detta handlar inte enbart handlar om ett rått överfall – det är faktiskt ganska ointressant i sammanhanget –  utan i slutändan om de 25 -30 miljoner kronor som Rögle tjänat och VIK förlorat på matchserien. 

Om Rögles ledare sanktionerade överfallet och knäskadan påverkade Helmerssons insats finns det skäl till att ompröva Rögles SHL-status.

 

 

 

 


About this entry