Superettan – BP som storklubb och publikmagnet

En bild som tål att upprepas - kommer Utsiktens BK slå sig in i den här tuffa konkurrensen?

En bild som tål att upprepas – kommer Utsiktens BK slå sig in i den här tuffa konkurrensen?

För en del lag är Superettan likt ett lasarett utan krisvårdsgrupp. En traumatiserad fotbollsklubb förs dit, får en dålig start i serien trots att man lyckats behålla de stora namnen i laguppställningen. Så faller man. Länge och hårt. Öster spelade i början av säsongen ut de kommande allsvenskarna men fick inte med sig resultaten utan åts upp av din egen ångest och degraderades. Öis gjorde samma sak för ett tag sedan. Gais har också gjort det – fallit utan poängmässigt skyddsnät. Både Assyriska och Syrianska hade problem att hålla sig kvar efter de oförtjänta allsvenska gästspelen.

Vad som talar för Mjällby och BP är att de släppt de kända spelarna (de flesta har gått till klubbar i lägre divisioner…). Det är också det enda som talar för dem men BP kan överraska. Gabriel Özkan är 28 år men har inte spelat fler matchen än en normal 21 -åring.

I övrigt känns det som en serie tömd på flärd och kvalité. Och publik. Skrev om det förra hösten: med Bajen, Giffarna och Öster tappar serien 27 000 åskådare , i snitt. De ersätts av Frej, Athletic och Utsiktens BK som alla snittar cirka 200 frivilliga.

Årets Superetta är nu en mardröm ur ett svenskt elitfotbollsperspektiv. För mig är det dessutom det bästa argumentet för en allsvenska med allra högst 12 lag.  Favoriter är nu en klubb i en stor stad som kom fyra förra året och drog 2400 åskådare. Plocka bort derbyt mot Öster och Bajenkampen och Jönköping är nere under 2000 – på en fallfärdig gammal arena. Situationen är ungefär densamma för Sirius och Degerfors, två andra tippade toppkandidater. BP känns i sammanhanget som en storklubb med fyllda läktare på en ultramodern arena.

Jag tror Assyriska kan överraska. Jag hoppas Gais gör det men Gais är Gais. Svensk elitfotbolls stora hopp i årets Superetta ställs till Östersund. De har publik, de har en arena som med några extraläktare kan svälja 8-9 000. De har inte så stora minus i räkenskaperna och de spelar en väldigt njutbar och spännande fotboll. Till det kommer viktiga samhälleliga värden som mångfald, glesbygd och kultur. ÖFK är ”eljest”, de är annorlunda och svensk fotboll behöver dem.

Fast serien är helt omöjlig att tippa. T o m kursande Ängelholm har tappat 7-8 av de bästa spelarna men ersatt dem med 7-8 erfarna spelare i klassen mellan allsvenskan och Superettan.  Fråga mig inte var ÄFF fick pengarna ifrån men ifall den erkänt duktige Jocke Persson får alla att bruka allvar kan det räcka ruskigt långt.

Tor Arne Fredholm blev i fjol haussad av alla som en av landets bästa tränare – han är kvar i klubben som alltid krisar men når bra resultat. Varför? Nu är de i alla fall favoriter i Superettan. Jag kan inte låta bli att tycka det är både fint och tragiskt.

En sak är säker – Utsikten har dåliga utsikter att klara sig kvar.

 

 


About this entry