En mindre, 133 kvar…

Det måste inte vara radion, inte ens TV eller UEFA. Jag tror att sponsorerna fällde Blatter. När elden kom för nära började det lukta, och då gick det inte längre. Men egentligen tror jag det var ett simpelt självmål som var avgörande för Blatter, och det FIFA så som vi känner det.

Någon medierådgivare tyckte att FIFA skulle påstå att Valack inte var inblandad i skandalen. Fast alla visste att han var det och alla borde veta att det var ganska lätt att bevisa, på papper. Ändå insisterade FIFA på att han inte var inblandad. När sedan FIFA stod där med byxorna nere insåg sponsorerna at det inte fanns någon väg tillbaka. Men Blatter hade kunnat låta bli att förneka, istället sagt att han inte hade någon kännedom om hans underlydandes privata affärer. Då hade Sepp kunnat sitta kvar, åtminstone ett tag till.

En av anledningarna till at Blatter suttit så länge, och att korruptionen varit så öppen och utbredd, tror jag är sponsorerna. Flera av dem har skjutit till pengar, de har haft insyn och broderskap. Deras vetskap har garanterat FIFA:s självsäkerhet och hybris. Nu försöker de sopa undan spåren. Det ska bli spännande att se hur långt den amerikanska undersökningen vågar gå – kommer den även att blanda in sponsorerna, mellanhänderna, pengatvättarna?

Det blir också intressant att följa hur många av FIFA:s medlemmar som får följa Blatter. I omröstningen var det 133 stycken som lade sin röst på Blatter och min uppfattning är att de alla borde avgå – de har försatt sitt mandat. 73 röstade på motkandidaten, ingen lär ha lagt ner sin röst vilket hade kunnat vara ett alternativför den okorrumperade FIFA-delegaten.

FIFA bör också offentliggöra röstresultatet. Är det fel att Finland röstade för Blatter, och vad gjorde Spanien, Frankrike e t c ? Bakom varje röst döljer sig en grov misstanke och under alla omständigheter ett totalt felaktigt val av förtroende. Blatter har lämnat, kön efter honom borde innehålla minst 133 andra förtroendevalda fotbollspampar…

Ps Naturligtvis bör Ryssland och Qatar fråntas värdskapet för VM. England (eller Storbritannien  eftersom en Total Makeover av FIFA även bör inkludera fotbollsmässiga fuskstater) kan lätt ta över VM 2018. VM 2022 får gärna hållas i Argentina ( för de behöver pengar) eller Brasilien (för att de har en massa tomma arenor och bör dessutom få chansen till revasch).  


About this entry