Förnedringsfotboll

RSC betyder att en match är alltför ojämn. Alltså stoppar domaren matchen ( referee stops contest). Vanligast i boxning men RSC finns också i fotboll, i alla fall i ungdomsfotboll. Efter att det ena laget leder med ett stort antal mål, typ tio stoppas matchen.

Idén är att så ojämna matcher inget ger – varken för vinnaren eller förloraren. Det börjar handla om att förnedra och förnedras och det är inte förenligt med idrottens hörnstenar så som glädje och kamp.

I vissa sporter, som t ex basket, blandar man olika åldergrupper, och olika genus på lagen för att få fram så jämna matcher som möjligt. I Skåne beblandar man sig dessutom med den framgångsrika köpenhamnska ungdomsbasketen för att hitta den perfekta nivån på serien.

RSC finns dock inte i damfotboll. Varken i Sverige, UEFA eller hos FIFA.

Jag förstår grundidéen – att alla seniorer är lika bra. Fast det är ju inte så. Och förnedring är förnedring. Jag vägrar tro att det är mindre skadligt att förnedras inför miljoner TV-tittare världen runt än att förnedras på en avlägsen grusplan med bara domaren som vittne.

Jag har skrivit om det i samband med damallsvenskan med flera matcher som nästan slutat tvåsiffrigt.

Jag har skrivit om det i samband med CL där förra säsongen ett dubbelmöte slutade 27-1.

Jag skriver nu om det i VM när Ecuador följde upp 0-6 mot Kamerun med 1-10 mot Schweiz. Då har redan Elfenbensksuten fått stryk med 10-0 mot Tyskland. I ett VM, i en match där det ena laget knappt sätter ut skorna efter att segern är bärgad.

Jo, det hände även i herrfotbollens barndom men har vi verkligen inte blivit klokare sedan dess? Och de herrnationer som förlorat tvåsiffrigt i VM i modern tid, typ Haiti och Zaire – hjälpte det verkligen deras fotbollsutveckling att förnedras inför hela Världen?

Gör man tvåsiffrigt i Fotbolls-VM betyder det att

  1. Man hade kunnat göra 25-30 i fall det behövdes men att det absolut inte finns någon anledning att överdriva och gå för fullt. Det utvecklar sig med andra ord till en ganska omoralisk historia mellan de som inte vill och de som inte kan – spela fotboll.
  2. Motståndarna gör inte sitt bästa.

Många damfotbollsentusiaster pratar om deras idrotts fina systerskapen , som ett extra inneboende värde i just damfotboll – är systerskap då att förnedras, och förnedra? Jag förstår inte värdet av det här. Jag förstår inte varför inte damfotboll kan införa det som är självklart i herrfotboll: att riktigt dåliga lag får kvala sig framåt i ett par omgångar istället för att möta de bästa lagen i första omgången. Att man inet ska ha en VM-turnering med så många ojämna lag. Förutom det psykologiska, det förlöjligar VM-turneringen, eller CL-turneringen eller allsvenskan.  

Det är mycket jag inte förstår med damfotboll!


About this entry