NBA: sporten där stjärnorna tjänar minst och de sämsta bäst

Bild 27En anledning att följa och imponeras av NBA är att dess struktur närmast är socialistisk – det är så nära vi kan komma ”fairtrade-sport” – och detta i en av USA:s absoluta favoritidrotter, proffsbasket.

I nästa vecka är det draft. De bästa unga spelarna väljs och de klubbar/franschaise som varit sämst föregående säsong väljer först och de bästa sist. Allt för att göra ligan så jämn som möjligt. De nya unga stjärnorna kan dessutom endast erbjudas en ganska liten lön, allra högst cirka 1.5 miljon dollar de kommande tre åren. Klubbarna kan inte skriva luckrativa långtidskontrakt med en gång. Men har du en gång varit stjärna, eller ansetts vara det och skrivit ett långt lyckrativt kontrakt så är det svårt för klubbarna att köpa ut dig.

Detta är en anledning till den absurda lönesituationen i NBA-vinnarna Golden State Warriors. De två bäst betalda har knappt spelat i finalen, David Lee nästan inte alls på hela säsongen för att han anses vara alltför dålig. Medan några av de viktigaste spelarna, som Green och Thompson, ”playing for keeps” –spelar endast för glädjen. De som startade finalmatcherna var Curry, Iguodala, Thompson, Barnes och Green.

Dessutom har NBA och varje klubb ett lönetak, ytterligare en av de saker som UEFA och den genomkorrumperade och galna europeiska fotbollsekonomin borde införa men som aldrig kommer realiseras. Där är lönerna inte ens offentliga.

Samtidigt kan man säga att en spelare i GSW:s europeiska motsvarighet, CL-vinnarna FC Barcelona, absolut inte skulle kunna betala en bänkspelare mer än Messi. I den oblyga, för att inte säga brutalkapitalistiska europeiska fotbollen, betalas det endast efter prestation. Ungefär som om lönerna i grottekvarnen var helt sälj- och ackordsbaserade.

Det är inte enbart FIFA som behöver en Total Makeover – även den profesionella fotbollens som helhet är falsk, föråldrad och felaktig.


About this entry