Överraskande uselt

Sverige var dåliga, t o m sämre än man kunnat vara. Framförallt taktiskt men också tekniskt. Tyskor behöver inte vara så mycket bättre på att behandla en boll men skillnaden var hårresande. När tyskorna tog ned en lång hög boll på foten, i steget så lät svenskorna alltid den först studsa. Och följde sedan upp med en grov snedspark, typ. Som om nästan hela laget hade kramp, igen. 

Jag tycker dock att Sveriges försvarspel har varit dåligt ända sedan Nilla Fischer tog plats i backlinjen vid EM 2013. Det beror inte på att Nilla är en dålig, fast långsam, back utan på att hon först var ovan och nu har spelare bredvid sig som hon inte kan leda.

Sverige ställde upp med en mittback som högerback för att täta defensiven och så missar hon totalt markeringen, efter 10 sekunder. Fem minuter senare kommer tyskorna 3 mot 3. Men båda de andra backarn går på samma, icke bollförande spelare och lämnade Nilla med både boll och passningsalternativ – Hedvig Lindahl räddade dock friläget. Men det handlar också om att Nilla redan från början kunnat försöka störa eventuell passning genom en annan position – nu försvarade hon som om det inte fanns ytterligare en spelare.

Svenskorna hade t o m svårt att rensa bort bollen, tappade den gång på gång på mittplan och var minst en klass sämre än motståndarna.

Det är omöjligt att säga hur mycket av de taktiska misslyckandena som beror på Pia Sundhage eller på spelarna men det verkar som om båda brustit. Pia har övervärderat spelarnas förmåga, spelarna har inte kunnat ställa om, ändra, tänka utanför det ordinarie, svenska, mönstret av 4-4-2. Detta är för övrigt något som präglat, och plågat, hela Pia Sundhages tid som förbundskapten. Spelarnas oförmåga att spela annorlunda än vad de är vana vid. 

Det är inte Pia Sundhages fel – det är missskötseln av svensk damfotboll som pågått under hela 2000-talet   – både på förbundsnivå men också bland elitklubbar. Det är tråkigt, speciellt som ett framgångsrikt damfotbollslandslag hade kunnat matcha ett herrfotbollslandslag i utförsbacke. Nu verkar båda gå ett dystert, mediokert öde tillmötes. 

Den svenska fotbollsmodellen är historia. 

Annonser

About this entry