Nytt underlag i konstgräsdebatten

Röd flagg för konstgräs. Forskare vid Linköpings Univeristet har kommit framtill att regelbunden träning och matchande på konstgräs ger elitspelare fler belastningsskador.

Röd flagg för konstgräs. Forskare vid Linköpings Univeristet har kommit framtill att regelbunden träning och matchande på konstgräs ger elitspelare fler belastningsskador.

En avhandling från Linköpings universitet visar att risken för belastningsskador ökar för fotbollsspelare som regelbundet tränar och spelar matcher på konstgräs.

I Karolina Kristenssons nyligen framlagda avhandling vid medicinska fakulteten ingick herrspelare i allsvenskan, Tippeligan och CL. Hon undersökte inte enbart skador på spelare på de olika underlagen utan även i fall skadorna ökade när spelarna bytte underlag. Till exempel anses skaderisken öka när naturgrässpelare tillfälligt spelar på konstgräs. Det visade sig vara tvärtom vilket Kristensson förmodar kan tillskrivas ett mindre risktagande – grässpelarna är helt enkelt mer försiktiga vid konstgräsmatcher. En tes som i förlängningen skulle betyda att konstgräslag har en större fördel av hemmaplan än man tidigare trott.

Det sistnämnda är min egen teori, avhandlingen går inte så långt, men det vore intressant ifall forskare tog emot den passningen. Vad avhandlingen däremot visar är att spelare som tränar och spelar på konstgräs har större problem med ljumskar, höfter och underbenen. Skillnaderna är inte oerhört stora men ändå vetenskapligt tillförlitliga.

Förmodligen är det samma sak som för löpare vilka springer alltför mycket på hårt och stumt underlag – de får också problem med ljumskar, höfter och underben. Plus fötter och tillslut även knäna.

Ps Från min norrköpingshorisont betraktas Linköping som en kritvit fläck på fotbollskartan. De människor från Linköping jag träffat har alla vittnat om att man, ifall man ö h t bryr sig om bollar: a. hejar på lag från Stockholm eller Skåne. b. aldrig stödjer IFK Norrköping c. känner sympati för Åtvidaberg utan att nödvändigtvis någonsin se en match.

Annonser

About this entry