Snabbaste, bästa, mest oturliga och långsiktiga satsningar betalar sig

Det minst märkliga var MFF utklassning av Giffarna – intervall tittade och fick se vad som måste vara en av allsvenskans snabbaste debutmål – Nicola Djurdjic efter 86 sekunder.

Dock inte det allra snabbaste, tror jag, eftersom jag en gång såg en umeåspelare, i allsvenskan, bli inbytt på övertid, tåade in en boll efter sju, åtta sekunders speltid, och blev skadad och utburen i samma situation.

Hade tippat 3-1 till MFF, kunde blivit 6-0 ifall inte lagkaptenen Tommy Naurin storspelat. Minns jag hyllat Naurin flera gånger – redan för drygt fem år sedan, speciellt när han obegripligt nog var andremålvakt bakom Oscar Berglund. Och 19 augusti förra året skrev jag Berglund vs Naurin.  Naurin var också huvudperson i en viktig text jag skrev för fem år sedan: Målvakter är också människor– trots att de får ta med händerna. Inte minst i ljuset av de allvarliga skador som inträffat de senaste omgångarna: Emil Bergströms karatespark mot Peter Larsson och Alvbåges vansinniga knock på Totte Nyman vilka båda förblev ostraffade. Det blev inte ens någon diskussion om domarnas bedömning av farligt spel i straffområdet.

Åtvidaberg hade första tio mot Helsingborg ett skott i krysset och ut, två farliga frisparkar, en målchansutvisningssituation som inte ens blev gult och ett skott rakt framifrån fyra meter som inte träffade mål. Sedan gjorde HIF 1-0, fick 2-0 på en billig straff och så var matchen över. Gläds åt att man nu är på fast mark efter två raka segrar men det känns ändå inte övertygande.

Dagens stora glädjeämne var att ÖFK gjorde 4-0 på Varberg i lilla seriefinalen. I förstamötet i Varberg var Graham Potter på barnafödande och man utnyttjade inte kanterna och mittfältet var alltför defensivt balanserat. Förmodan Graham fixade den biten i går.

Lika övertygande var Södras 5-1 vinst borta samtidigt som kvalplatslagen förlorade poäng. Ifall Sirius tappar poäng borta mot BP på måndag är Östersund minst åtta poäng före akademikerna. Det är helt jävla fantastiskt. Det är också ett bra betyg åt klubbar som satsat långsiktigt: något Södra, ÖFK och Sirius alla gjort. Men inte Mjällby, Athletic, Ängelholm, Syrianska med flera.

St:Pauli spelade 0-0 i premiären på Millentor som nu ser ut som vilken arena som helst. Men lika fullsatt som förr. De nya dräkterna med vitt bröst och bruna armar och lite bruka revärer är inte snygga. De är fula på riktigt – vitt är ingen ärlig fotbollsfärg.


About this entry