De vinner allsvenskan? 

Många, troligtvis 99, 9 procent av världens befolkning vill inte att IFK Göteborg vinner allsvenskan 2015. Förmodligen av samma skäl som att ”många” inte vill att MFF vinner: två självgoda, lite dryga klubbar med historisk hög svansföring, ungefär avspeglar det Sveriges till våra små grannländer. även om Sverige inte längre är starkast, riket och bäst är vi ändå, liksom, världsbra i allt. Tror vi.

Det lag som faktiskt har rätt till den svansen har inte chansen att vinna allsvenskan längre, däremot kan de ta hem Champions League, som tröst. IFK har däremot inte producerat något internationellt sedan 1900-talet. För mig handlar det även om tränare: Jörgen Lennartsson är inte min favotränare, Aage Hareide är det, i jämförelse. Dessutom läser han böcker, Lennartsson och hans ivriga tuggande ser ut att befinnas sig på litterär pekboksnivå. Dessutom tycker jag verkligen att han är osympatisk och dålig även om han gjort det bra med IFK och ganska små medel.

Tyvärr är risken uppenbar att IFK vinner. Jag tror att MFF spelar bort både AIK och Norrköping. Och inne önskar AIK guldet efter dödsramsan på Friends, lustigt namn på AIK:s hemmaarena för övrigt. Supporterföreningens ordförande skickade blommor till Israelsson och önskade tillfrisknande men ville inte be om ursäkt – hur svårt hade det varit? Tror AIK:s supportrar att den som ber om ursäkt är svag, att denne, dessa, viker ner sig om den erkänner ett misstag?

AIK:s försvar känns inte bra, utan Carlgren hade de redan varit borta ur guldstriden. Jag tror dessutom på det någonstans existerar en sportslig rättvisa som gör att ett lag med de supportrarna inte kan vinna allsvenskan 2015. Min övertygelse, eller tro, är svår att förklara i detalj men jag detta obestämda, denna i grunden moraliska rättvisa existerar på något sätt – måste existera. För ifall jag inte tror att det jag försöker göra rätt är del i ett större nätverk av “rätt” ( om så än bara en sluttabell i herrfotboll)  – varför skall jag då anstränga mig?   Nån slags jävla rättvisa måste det väl ändå finns i världen, för att nu parafrera CH Hermansson.

Nästan hela Sverige hoppas IFK Norrköping men hur länge ska “snoka-turen” hålla i sig? Ifall det nu är tur? Det är anmärkningsvärt hur många gånger de vänt underläge till seger: som mot Gefle, eller Djurgården, eller HIF eller mot MFF, eller mot IFK Göteborg även om de bara fick oavgjort där.

IFK:s starkaste vapen är lagmoralen och att de varit outsiders en hel säsong. Nu skall de plötsligt tvingas förhålla sig till det faktum att de är heta guldkandidater – hur klarar man det? Jag vill inte tror det men kan också se hur laget, inte tränaren, har problem att hantera en helt ny psykologisk situation man aldrig tränat på tidigare. Det påminner lite om när vi kör övningar med hela laget samtidigt som alla kan utan och innan men som jag aldrig gjort tidigare och ständigt gör fel. Det brukar sluta med att jag går undan och stretchar hamstringfästet i självvald isolering.

Min självironiska, plus-liknande, rubrik  är ment att vara lika meningslöst ”både och” som plustexternas innehåll.

Annonser

About this entry