Det är något skumt med svenska fotbollsmålvakter

Också en svensk fotbollsmålvakt, på klassisk fotbollsplastmark. Dock extremt hämmad f n v av en avsliten hamstringmuskel.

Också en svensk fotbollsmålvakt, på klassisk fotbollsplastmark. Dock extremt hämmad f n v av en avsliten hamstringmuskel.

Har börjat kolla närmare på målvakter från två speciella länder, två länder som exporterar en massa målvakter till bra ligor. Ingen av målvakterna är väl världsklass än men det kommer säkert. Argentina har cirka 10-12 målvakter i de fem största ligorna.  De är mig veterligen ganska lika i sin stil: aggressiva, kortväxta och gör gärna TV-räddningar. Men de har också ledaregenskaper, något nästan alla sydamerikanska ( spanskspråkiga) och afrikanska målvakter har. Ska återkomma till varför i en senare text.

Jag har också börjat bli nyfiken på schweiziska målvakter. Att de har två, tre av tyska Bundesligans bästa målvakter är mycket extremt, speciellt som de bästa målvakterna i världen förnärvarande är tyska. Jaghar bara sett Sonner men ska kolla på fler de kommande veckorna. Lägg där till att två av världens bästa klubbar värvat unga tyskar som Ter Stiegen i Barça och Trapp i PSG. Jag har ingen aning om varför det är så här men finner det mycket intressant. På samma sätt som Belgien nu har många bra målvakter.

Samtidigt har länder som för några år sedan var mycket bra på målvaktssidan, typ Polen, stagnerat. Holland producerade världsmålvakter på löpande band i 30 år och sedan lades alla bra handskar på hyllan. Varför? Beror det på att Hollands bästa målvaktstränare jobbar i världens bästa klubbar, som inte direkt är holländska?

Vad ska man säga om nordiska målvakter i allmänhet och svenska i synnerhet?  Förutom att landets i särklass bäste målvakt befinner sig i en slags asyl i Turkiet har vi en duktig reservkeeper i Swansea och två förstemålvakter i danskaligan? Det är bra målvakter som borde spela i bättre ligor. Har det något med deras agenter att göra? Eller har svenska målvakter dåligt rykte? Eller är målvaktsrekryteringen och målvaktsträningen i Sverige helt enkelt alltför dålig i ett internationellt perspektiv?

Om vi jämför med blågula målvakter i andra lagsporter håller svenskar absolut världsklass i både hockey och handboll. Så varför inte även i fotboll? Vad gick fel och varför?

Ok, efter att ha träffat en rad svenska tränare och några målvakter har jag en rad idéer om varför men får behålla dem i huvudet ett tag till.

 

Annonser

About this entry