Engelska sjukan

DSC07887“Are you here for the game?” (Idrottsförlaget) är en rolig Londonguide till dålig fotboll men desto mer av kärlek, öl och närvaro. Tänker på den när jag gör några nedslag i högsta ligans helgfotboll.

Ser Petr Cech rädda en poäng borta mot Norwich när hans mittback Gabriel nickar mot ena stolproten och Cech gör en enastående parad.  Ofattbart att Arsenal kan var så impotenta, och ha så många dåliga spelare, eller snarare bara spelare som kan se så dåliga ut. Martin Olsson och Norwich kämpar bra i sina fula dräkter. De försvarar lågt och framgångsrikt jag har en känsla av att Zlatan kunnat göra hattrick i varje match för Arsenal. Den rika klubben har en höger yttermittfältare, ( Bellerin?) som med tre lagkamrater instormande framför mål själv försöker skjuta mellan målvakten och den stolpe han står parkerad vid. Och skjuter två meter utanför. Jag tror att det sitter massor av unga talanger på de bästa EPL-lagens bänkar och här frustrerade av att tjäna en Ferrari i månaden men få färre minuter på planen än det tar att pissa. När de väl får chansen är de så fokuserade att göra avtryck att de spelar alldeles för sig själva.

Frustrationen märktes också när Diego Costa efter att ta värmt upp i 20 minuter fick sätta sig igen och som tack slängde sin uppvärmningsväst mot Mourinho. Viasatexperterna hävdade att Chelsea förlorade två poäng i den ganska usla matchen mellan två lag som, trots vad expertens sa, i första hand inte ville förlora. Defensiv fotboll, förutom några hyfsade chanser i mitten av första halvlek. Lika defensiv och dålig fotboll erbjöd Leicester och Manchester United. Ett mediokert lag som ville mycket och ett annat som kändes lika impotent som Arsenal, Chelsea och Tottenham. Och det faktum att Leicester kunde leda ligan inför helgens omgång är det yttersta av bevis för den låga standarden på fotbollen.

Såg också West Ham mot Jonas Olsson och blev beklämd. Gästerna hade inga ambitioner mer än att riskminimera. Att hemmalaget inte förmådde utnyttja det var lite tragiskt. Hade förväntningar på Hammers.

Jag skulle vilja påstå att fotbollen i världen mår dåligt av att det sitter en masa duktiga spelare på bänkarna i engelska ligan och nästan aldrig får spela. Liverpool ser inte bra ut men det ska bli roligt att se om Klopp kan ändra på spelet och strukturen. Att han inte, liksom andra managers, förväntas värva en massa dyra stjärnor. Av samma skäl, fast omvänt, förvånas jag över att Pellegrini får sitta kvar som manager för Man City  och framförallt att han får ständigt får spela Demichels. Nu räddade reservmålvakt Caballero City flera gånger.

Däremot håller TV-produktionen allra högsta klass. Det enda problemet, tycker jag, är att publikljuden, de sjungande klackarna inte alls låter så mycket i verkligheten. Leicester -Man U hade en konstant ljudkuliss av sång men det var kanske högst 200 personer – man kunde urskilja enstaka röster och akustiken försämrade klangen från den falsksjungande kören. Till nästa säsong har producenterna säkert byggt om läktartaken så att de låter mer och bättre, kanske med samplade läktarsång. Redan nu använder man en viss tidsförskjutning och det räcker till att man kör in sången i en dator och gör den vacker och mindre falsk. Fast det gör ju EPL till en mindre falsk fotbollsprodukt eller?

Ps engelska sjukan, eller rakit, beror på D-vitaminbrist som orsakar försvagat skelett. Fick sitt namn under industrialiseringen då barnfamiljer flyttade in från landsbygden till mörk och trång misär. Varefter barnen blev hjulbenta och såg ut som gamla handikappade fotbollsspelare, i bästa fall.

Annonser

About this entry