Basketlag i gisslandrama

En av världens bästa basketspelare annonserade inte oväntat i måndags att detta är han sista säsong. Farvälturnéns första uppkast var ”hemma” i Philadelfia, Pennsylvania där han är uppväxt. Det började bra vid midnatt svensk tid. Kobe Bryant satte en trea med matchen första skott, satte en ny trea med matchen tredje och den tredje trepoängaren  med sitt och hela Lakers femte skottet. Publiken, hela publiken stod upp och skrek. Hans lagkamrater måste dels ha känt euforin dels frågat sig vad de gjorde där, som statister i sitt eget lag.

Sedan ställde sig en kille i hemmalaget på Kobes högra sida när han fick bollen. Resten av matchen satte han som redan gjort 33 000 poäng endast 4 av 20 skott. 76:ers vann den historiska 19:e matchen efter 18 raka förluster. När han byttes ut strax före slutet efter att ha missat ännu ett öppet skott buade publiken. Exakt det scenario jag beskrev redan i förrgår. Det gör problemet Kobe Bryant allt mer uppenbart. Själv har han genom att annonsera att han lägger av först efter säsongen ställt frågan på högkant – antingen erkänner han sin svaghet och slutar nu i december eller så tvingar han Lakers att antingen förlora en fruktansvärt massa matcher eller kicka ut honom – och det sistnämnda kan de naturligtvis inte. Han har kidnappat en hel franchaise med 100-tals anställda och miljoner fans runt hela världen varav de flesta är Lakersfans tack var just Kobe Bryant.

Det ångest 76:ers upplevt under den här förnedrande månaden med 18 raka förluster är vad Lakers har framför sig, ända tills säsongens slut – ångesten över att tvingas förlora i princip alla av de resterande 60 matcherna och inte kunna göra något åt det för de är blott välbetalda funktionärer i Kobes farvälturné.   Eller kidnappade av en 37-åring och hans hybris.Det är nästan så att de borde lägga ett purpur-färgat golv där Kobe spelar.

Tänk ifall Zlatan kommer hem om några säsonger, skriver kontrakt med MFF är usel men kräver ändå att han ska starta varje match. Vad fan gör man? Hur reagerar man som publik och supporter inför en ikon och med hybris och grovt störd självbild?  Blir det Showdown istället för Showtime?

Annonser

About this entry