Skräckslagna svenska sportbokstitlar 

Boktitlar som ” How to Poo on a Date”, ”How to Shit in the Woods”, ”American Bottom Archaeology” eller ”Cooking with Poo” väckte bibliotekariers munterhet. I alla fall hos en del. Andra blev sura. En av de mest uppskattade artiklarna var dock de årligt återkommande referaten av  Diagrams pristävling om Årets mest udda boktitel när jag var redaktör för Bibliotekstjänsts veckovisa kundkommunikation på 1990-talet. Guardian skriver om de senaste tävlingarna här!  Det är som ni märkt mycket skitnödig humor, bland årens alla vinnare.

En trend i svensk litteratur är allt fler och mer märkliga titlar och oändligt långa, ängsliga underrubriker. De här exemplen kommer från årets svenska sportboksutgivning.

”Ridkonsten i Sverige – historien om hästarna, Strömholm och mästarna” är skriven av Jan Mårtenson och utgiven på Wahlström & Widstrand. Den handlar om Försvarsmaktens hästar och krig. Vilket kanske inte är politiskt korrekt, som titel. När Sverige inte längre krig har koncentrerats berättelsen till Strömholm och en massa bilder på stolta kavallerister. I förord och baksidestext handlar det väldigt mycket om folkrörelsen men av den syns inget till i själva boken. Folkrörelsen utgör snarare ett icke-militaristiskt alibi fast på de allra, allra sista sidorna är där några bilder på framgångsrika moderna kvinnliga tävlingsryttare.

Joakim Glaser har på Arx gett ut ”Fotboll från Mielke till Merkel – kontinuitet, brott och förändring i supporterkulturen i östra Tyskland”. Sexigt? Lockar den titeln fler läsare eller är det snarare ett slags tvångsmässigt försök att få med exakt ALLT vad boken handlar om?

En annan väldigt akademiskt titel är Bill Sund och idrottsforum.org:s  ”Fotbollens strateger  – Spelsystem och ledarskap i ett internationellt och svenskt historiskt perspektiv”  Det är visserligen en sann undertitel men hur spännande är titeln? Faktum är att den korta, första titeln hade räckt väl.

Den roligaste är Idrottsförlagets ”Hammarby fotboll 100 år 1915-2015”. Det där ”1915-2015” –  vilken funktion har de årtalen? Är de någon som inte vet vad 100 år betyder men väl är bra på årtal? Eller kan placeringen av klubbens 100 fotbollsår diskuteras?

Frank Worralls  ”Rory McIllroy – vägen till att bli världens bäste golfspelare” (Bookmark). Är det någon som ifrågasätter att han är bra, eller bäst, eller golfspelare. Vänder sig boken till läsare som inte vet med Rory är?  Och med tanke på att han är 25 år – hur ska man kunna undvika ”vägen till”. Dessutom är det en traditionell biografi som skildrar objekts livs- och tävlingshistoria.

”Från Ekholmen ut i Europa.  Boken om Linköpings FC – dåtid, nutid och framtid”.  Detta är alltså boken som firar hockeyklubbens 10 års jubileum. För de flesta är tio år såväl dåtid, nutid och framtid. Fråga bara hammarbyarna.  Sedan skriver jag hockey eftersom tjejernas fotbollslag är en del av Linköpings HC, de har t o m deras flagga och är grundade på initiativ av hockeyklubbens gamle kanadensiske sportchef.

Mest obegriplig: ”Som ett proffs – om elitidrott och livet efter”

av Daniel Theorin och Majsan Boström på

Idrottsförlaget.  Vad menar med ”Som ett proffs”?  Om varför ”om elitidrott”?  Å andra sidan är boken så splittrad och rörig att en av de få gemensamma nämnarna är just det allmänna begreppet ”elitidrott”!

Annonser

About this entry