Falsk film om Lance Armstrong

"Amerikanen", på väg utför..., från filmen The Program"

”Amerikanen”, på väg utför… Från filmen ”The Program”

I eftertexterna, medan Leonard Cohen i vad som ska föreställa en ironisk kommentar sjunger ”Everybody knows”  står att Lance Armstrong 2015 fortfarande hävdade att han vunnit Touren sju gånger.

Den engelske regissören  Stephen Frears vill väl antyda att cyklisten är galen, eller dum –amerikanen, som européerna i filmen lite föraktfullt kallar honom, har ju fråntagits alla segrarna. Lance är ju numera  ”brandad” som världens störste fuskare genom tiderna, än större lögnare än Richard M Nixon och President Bush. Han som förstörde ”en hel sport” eller som journalisten i filmen uppger som orsaken till att han så träget försöker sätta dit Lance Armstrong:  ”I used to believe in this sport and Armstrong is killing it”.

”The Program” som har svensk premiär i dag (här är trailern) är en ganska dålig och väldigt engelsk film. Jag gillar cykelscenerna ned för och upp för backar – de är väldigt filmiska och effektiva i sitt bildberättande. Jag tycker dock att den moral filmen vill försöka påstå är överlägsen Lance Armstrongs moral inte är bättre utan exakt lika falsk. Cykeljournalisten på Sunday Times bedriver ett eget korståg mot amerikanen men vet naturligtvis att alla andra cyklister också är dopade. Att tvåan och trean och fyran och trettiofemman i Touren de här sju åren också är dopade men bara lite sämre på att förena doping och vilja än vad Lance Armstrong är.

Lance Armstrong vann de här sju loppen rättvist men bröt mot reglerna, uppsatta av det korrumperande internationella cykelförbundet. Så England, och Amerika har fått ett offer att peka ut och förakta. En som kan ge perspektiv och ytterligare prestige åt de andra ikonförklarade, inte minst amerikanska, idrottare genom alla tider som också vunnit fullproppade av mindre sofistikerade dopingpreparat.

Jag är övertygad om att svensk sportpress och aningslösa kulturjournalister med böjelser för sport kommer hylla filmen. Själv är jag besviken på att en regissör jag tyckt så mycket om går i den här falska, moraliserande fällan. The Program får max fyra fingrar!

Ps Den riktige hjälten i den affären Lance Armstrong är hans före detta vän,  lagkamrat och sambo Tyler Hamilton. Denne offrade alltför att att försöka rentvå, inte sig själv men väl sin familj och den sport han älskar. Tyler Hamilton var den som tog och fick skiten. I tio långa år. Hans namn nämns blott i en bisats i början av filmen.

Pss Där finns en scen i slutet av filmen jag tycker mycket om – en halvbild på Lance efter avslöjandet. Han står stilla, uttryckslöst och kameran panorerar framför honom så att han först har alla luft i bilden till vänster om sig, sedan till höger och så vänster igen. Det är en väldigt ovanlig panorering men uttrycker Lance Armstrong total ensamhet på ett väldigt effektfullt sätt.

Annonser

About this entry