Jonas Jerebko bakom historisk seger, för Bucks! 

Det var inte Currys fel att sviten sprack mot Bucks. Han hade en bra match med 28 poäng, 7 rb och 5 ass och 10 satta av 21 skott..

Det var inte Currys fel att sviten sprack mot Bucks. Han hade en bra match med 28 poäng, 7 rb och 5 ass och 10 satta av 21 skott..

I ett historiskt ljus lär Boston Celtics svenske power forward inte ens bli en fotnot men Jonas Jerebko spelade en viss roll när Milwaukee Bucks i natt krossade sportvärldens mest uppmärksammade segersvit 2015. NBA-mästarna Golden State Warriors hade startat säsongen med 24 raka segrar, Jonas var delaktig i att det inte blev 25. Han spelar inte i Bucks, han spelade inte ens mycket i matchen natten innan mot GSW men han spelade en liten och inte helt oavgörande roll.

Det står två minuter i statistiksammanställningen. Jonas Jerebkos enda uppgift var dock att täcka passning när GSW hade inkast de sista tiondelarna av dels ordinarie speltid, dels första förlängningen. Egentligen spelade han  enbart en eller högst två sekunder, utan att över huvudtaget röra bollen men det han gjorde, gjorde han till fulländning. Matchen förlängdes, Stephan Curry och de andra mästarna blev allt mer utmattade.

Även om Jonas är ganska långt ”bakom” slutet på den längsta sviten av segrar från säsongsstarten i amerikansk proffsidrotts historia så är han bakom segern, och framför bollen. Hoppandes med vitt utsträckta, flaxande armar.

Baskethistorien lyfter där! Efter 24 segrar och två övertidsförlängningar mot Celtics kvällen innan orkade inte GSW när matchen stod och vägde i natt. Bucks ledde med 3 inför sista Q och vann enkelt med 13. GSW orkade helt enkelt inte rotera tillräckligt mycket i försvaret. Laget, som är ganska kort är beroende av ”hjälpförsvar”, att spelare hjälper varandra men den där sista mentala problemet att röra sig fast man absolut inte måste, och göra det i förebyggande syfte – den motiveringen var inte längre kvar i Warriors ben.

I statistiken märks det tydligast av av Greg Monroe, Bucks store, brede powerforward gjorde 12 poäng nära korgen sista 12 minuterna. GSW, men inte Stephen Curry, sköt lite sämre än vad de brukar och Bucks lite bättre men varken det eller returer, turnovers e t c avgjorde – det som förstörde 25-0 var Jonas och Celtics heroiska 58 minuter kvällen före. Celtics var bättre än Bucks var men Golden State Warriors hade inte energin, den tvingades de lämna i Bostons hamnkvarter.

Bucks är ett mediokert lag utan stjärnor som spelade bra def. förra året. I år har coach Jason Kidd haft svårare att få ihop defensiven men det ser bättre ut nu än i november. Monroe är ny från Pistons. Förutom Monroe var den store hjälten den extremet atletiske och långarmade Giannis Antetokounmpo. Mot GSW hade han sin korta karriärs första trippeldubbel (11 poäng, 12 returer och10 assist).

Giannis armar, och händer är förmodligen NBA: största och längsta. Att ha ndessutom är 210 cm, springer som en sprinter och är smidig gör inte potentialen mindre.

Det behövs ett rejält vidvinkelobjektiv för att fånga Giannis utsträckta armar, och händer. De är förmodligen NBA: största och längsta. Att han dessutom är 210 cm, springer som en sprinter och är smidig gör inte potentialen mindre.

Jonas och Giannis är ganska lika. Deras kroppar är ungefär lika stora fast Jonas skjuter bättre men hoppar sämre. Han har långa armar men inte så långa som Giannis. Deras uppväxthistorier är inte helt olika varandras även om Jonas slapp leva på gatorna och vara undernärd under tiden i norra Småland och Kinna.

Giannis, vars föräldrar är flyktingar från Nigeria, är född i Aten och fyllde 21 år förra söndagen. Han växte upp på gatorna i Aten där han sålde krimskrams, när han inte lirade basket. Han blev grekisk medborgare först för två år sedan, då han draftades av Bucks som 15:e spelare. Det bästa av allt är att jag draftade Giannis i femte rundan som 48:e spelare för mitt fantasy-lag Human Engineering. Där levererar han bra stats inte enbart i match 25 utan förhoppningvis i alla 82 grundseriematcherna. Hittills har det gått hyfsat men hans potential är enorm. Inte minst för att han är en intensiv , intelligent men ödmjuk jätte.

En lustig tillfällighet är att NBA-basketens längsta segersvit någonsin är Lakers 33 matcher från 1972. Även den stoppade Milwaukee Bucks.

Annonser

About this entry