Sportskägget suger

Det lackar mot skäggtider och jag kliar mig i senhöstens skörd, på hakan. Före cancern var det kraftigt, och svart. Numera är det ganska gråsprängt, den där underkalufsen. Det är definitivt inte av jultomte-kvalité, åtminstone inte i längd.  Det behövs inte ens när vintern är +10 grader och det fastnar em massa svett i det när jag  tränar.

Skärmavbild 2015-12-10 kl. 11.18.27Så varför skägg?

Kliar det på mig, hur mycket kliar det då inte på sportvärldens mest kända skägg 2015: James Harden. Han är dessutom ankare i mitt Fantasy-NBA-lag så min egen tillväxt kan ses som en ”tribute” åt Harden. Skärmavbild 2015-12-21 kl. 06.55.42

Ett av de bästa skäggen hade portugisiske fotbollsspelaren Abel Xavier, ren klass, närmast konst. Skärmavbild 2015-12-21 kl. 06.12.40Alex Lalas fick mycket uppmärksamhet för sin förväxta pre-hipsterhaka men det var förmodligen för det var rött och amerikanen spelade några säsonger i ett italienskt bottenlag. Mer ett varumärke och lite grunge-estetik. Själv minns jag det som att alla danska mittfältare på 1970-talet bar grymma fundamentalistskägg som alltid markerade deras politiska och kulturella motvilja mot att inordna sig i fotbollsvärldens konservativa strukturer.  I EPL är skägg udda, Adam Clayton Skärmavbild 2015-12-21 kl. 07.06.28med ett förflutet i Svennis Man City har vågat odla och färga nu när man inte annars syns så väl i d e lägre divisionerna.

Sverige då? Förutom de samling långa fjun som svenska hockeyspelare i ett försök att verka manliga kallar ”slutspelsskägg” så är det glest, med exempel. Handbollsmålvakter hade ofta skägg på 1970- och 80-talet.  Diskuskastare och kulstötare odlade ofta väldiga fundamentalistskägg för att höja även de psykiska testosteron-talen. Skägg har väl alltid varit vanligast bland hipsterhammarbyare, det är väl rötterna som ger sig tillkänna. Mats Werner var en förebild. Alexander Östlund tarvar ett hedersomnämnande men det var först som back. Mittbackar, likt Kent Jönsson, är de vanligare skäggpositionen i fotboll.

Kollar igenom lagbilderna i Hammarby 100 år och de flesta årgångar saknar helt skägg. 1981 verkar ha varit höjdpunkten på hammarbyares dolda hakor med Thom Åhlund och t o m Kenta Ohlsson med icke ringaktade skepparkransar. Sedan blev Ohlsson tränare och skaffade sig mustasch istället…

…auktoritetsbrist?

För övrigt vill jag nog påstå att reservmålvakter i fotboll har en tendens att odla skägg – väldigt sällan förstemålvakten men visst gjorde väl Pär Hansson ett försök innan han gav upp och lämnade ifrån sig kaptensbindeln för gott. Och som konsekvens blev petad, i HIF. Reservmålvakternas oreserverade kärlek till förklädnad har förmodligen att göra med att de ofta är lite äldre och inser att de måste ge bänkvaktaren ett ansikte. Skägget som en markering av utanförskap och en litet rebellaktigt estetiskt uppror mot startelvans uniforma utseende.  Allsvenskan finaste skägg  2015 satt utan tvekan på Jo Inge Berget, här är t om en intervju mod ett i SDS. I landslaget, som är mer skäggigt idag än någonsin, bör Jimmy Durmaz premieras – det är inte ens fult!  Skärmavbild 2015-12-21 kl. 07.12.19

Samtidigt finns det sporter där det inte verkar finnas skägg över huvudtaget. Som boxning, där det är emot reglarna. Eller bowling där det kanske också verkar finns ett förbud. I alla fall har jag aldrig sett en bowlare med skägg vilket tyvärr bara bekräftar fördomarna mot sporten. Fast The Dude i The Big Lebowski, den ultimata bowlingfilmen,  är orakad. Och visst har väl hans motståndare ”Jesus” en liten vältvinnad skäggtofs nånstans?

Hur är det med skjutning av olika slag- där borde väl ett skägg vara i vägen?  Och simning, Lasse Frölander hade väl en period där han även experimenterade med

Förlanders skägg, som alldeles uppenbart var ett hinder i vattnet, är därigenom det kanske finaste sportskägget någonsin - det som till och med trotsar tiderna och prestationshetsen!

Frölanders skägg, som alldeles uppenbart var ett hinder i vattnet, är därigenom det kanske finaste sportskägget någonsin – det som till och med trotsar tiderna och prestationshetsen!

skägg. Ett unikt lågvattenmärke och inget att haka upp sig på för de östtyska simtjejer som rdan på 1970-talet såg ut som svenska hockeyspelare i början av april.

Sedan finns det sporter där det nog inte är förbjudet men definitivt i vägen – som i stavhopp där tävlande med dubbelhaka är dömda till att riva. Vad skulle då inte ett stort skägg kunna ställa till med.

Mitt eget sportskägg får sista kvar över julafton. Sedan hakar jag på trenden med fritt blås för svetten!

Annonser

About this entry