Youtube och highlights

Har intensifierat målvaktsarbetet efter en off season med mycket sportboksläsning, romanläsning och film. En del duktiga målvakter har jag ingen djup relation till utan kollar klipp, ofta highlights på youtube. Det är trots allt bättre än att läsa om deras räddningar, inte sällan beskrivna i djurmetaforer…

Här, i den här märkliga ”zonen”  är målvakterna kungar, här håller de alltid, alltid nollan. Problemet med highlights är dock flera. De är t ex utan sammanhang – en forward i friläge vid ledning 6-0 är inte lika skärpt som i ett avgörande ögonblick. Precis som målvakten i ett sådant läge kan företa sig något ologiskt av ren trots mot sina försvarares oduglighet och därigenom av en tillfällighet göra en fantastisk, ologisk, häpnadsväckande räddning.

Det andra är urvalet. Ta den här sammanställningen av en turkisk supporter. Den börjar med en räddning som de flesta korpmålvakter hade gjort. Skottet är från långt avstånd, det kommer rakt ovanför honom och allt han gör är ett sträcka upp en arm och en hand. Det är en barnsligt simpel räddning men uppenbarligen tycker supportern den är den mest emblematiskt, för Fernando Musleras målvaktsarbete.

Jag är dock tacksam för klippen, det går att utröna mycket om målvaktens karaktär, fysionomi och skolning i fall man tittar länge och koncentrerat.

Annonser

About this entry