När var Rooney i form?

Experterna i Viasatstudion säger det tre gånger, både före och efter, samt i pausen : att Wayne Rooney är ur form. Vad grundar de detta på? När var Rooney forn senast?

Jag tycker han inte varit en boxspelare i världsklass de senaste fyra, fem åren. Är det det som Ola och Bojan menar med ur form?

Under hela 2015 gjorde han sex mål i EPL och ändå startade han som forward i en av världens rikaste klubbar inte mindre än 33 gånger! Det är inte ett bra facit. Pratar vi om en exceptionellt långvarig formsvacka?

Rooney är dock en väldigt bra passningspelare och har grym spelförståelse men i boxen, med bollen, nej!  Inte på flera år!

Han var inte bra i boxen med bollen i går heller även om målet var väldigt elegant – han klackade in bollen i bortre krysset.  Rooney är långsam, osäker och med dålig spänst, relativt dålig spänst. Ändå kommer tidningarna hylla honom som en stor målskytt nu när han gjort ett mål. Vi har den fotbollsjournalistik i förtjänar.

Sedan ser jag Ighalo i Watford och tänker ”WOW”. Så bra, så snabb, explosivt steg, underbar bollbehandling och förstatouch. I fall han inte spelar i någon av de största klubbarna nästa säsong beror det enbart på att de klubbarna har forwardsexperter i klass med Ola och Bojan.

Nu vet säkert de två i studion att Rooney egentligen inte är speciellt bra längre, att han aldrig har någon form numera. Så varför säger de inte det?

Kanske för att det skulle dissa Viasats sändningar. Kanske för att de flesta okunniga fotbollsskribenter fortfarande haussar Rooney som målskytt. Kanske för att de inte vill dissa en ikon av rädsla för att tittarna blir sura – ikondyrkan är en viktig del av Viasats sportprofil –  ju större desto bättre.

Så precis som till exempel Van Persie förra och förförra säsongen får vi höra de svenska experterna lovprisa dem som stora målskyttar fast de inte varit det på flera säsonger.

Annonser

About this entry