Landslagets premiär, Mané, Messi, Van Gaal, Benitez, Simonsen och professor Sund

Såg en kvart av Sveriges första landskamp i går. Kändes som om det var exakt vad den var värd. Ett svenskt D-landslag som lite krampaktigt och stelt rullade ut en motståndare som med spelet i går inte platsat i Superettan.

Det jag lade märkte till under sista kvarten av första halvlek mot Estonia var att Emir Kujovic missade bollen två gånger och att Anton Tinnerholms bollmottagning var på nyårsnivå – bollarna sköt i väg från hans fötter när han skulle ta emot dem.

Bisittare Anders Andersson var väldigt nöjd med allt och så förstående till alla misstag. Att spelarna ibland var lite väl dåliga förklarade han med att det varit jul, ledighet ”och sånt”.

Om de här unga spelarna på vägen till genombrott och landslagschans ett EM-år inte tar den utan fokuserar på ledighet och julen så är de så dumma att de över huvud taget inte borde vara aktuella för ett svenskt landslag.

Visst är det viktigt med vila men spelarna i går har inte princip varit lediga i två månader – utom Tinnerholm då. Det är väldigt mycket vila. Det är klart att de ligger långt efter sin självbild i juni men Dubbel-Anders är alltför förstående. Jag gillar honom i övrigt, han är klok och tvekar inte ens att var självironisk – som när han började gagga om Stuart Repley och inläggen i Blackburn och kommentatorn Jesper fick honom direkt på rätt köl igen så Dubbel-Anders konstaterade att ”det är 20 år sedan, spelet var annorlunda då”.

Sedan är det en annan sak att inlägg måste bli hårdare och bättre när man har en spelare som Kujovic i straffområdet.

Hittade inget om matchen i Sportbladet/Fotboll. Låg det allra längst ned? Var det en bojkott av något slag?

Däremot hittade jag en text om Malick Mané. Som den dåvarande och så högt prisade sportchefen Håkan Mild värvade och  skrev fyraårskontrakt med. Jag har tidigare skrivit om varför jag tycker Mild fått ett alldeles för positivt eftermäle. Av alla konstiga affärer och kontrakt är detta ett av de mest knäppa.

När kontraktet skrevs under var flera av Sportbladets journalister lyriska. De kunde berätta att det här var ett toppennyförvärv – en av alla dessa fotbollsexperter avslöja att Mané kunde vara skillnaden mellan en plats i mitten och SM-guld.

Mané har två år kvar på kontraktet, lyfter säkert minst en kvart miljon i månaden och är inte välkommen till IFK:s träning. Inte konstigt att man tvingas sälja Kamratgården. Apropå den klubbdirektör som fått gå och som i göteborgspressen kallas oduglig – var det också ett av Milds ”fynd”?

Läser i Guardian om att Liverpool värvat en nyss fylld 17 åring polsk målvakt för 3 miljoner. Lär bli mer ifall Kamil Grabara lyckas. Det är inte utan att jag känner ett sting av avund – hur långt hade jag själv kommit om jag satsat på fotbollen? Med sådana möjligheter hade det inte varit svårt att motivera sig som 15-åring. Det är också en bra påminnelse om att jag måste läsa ut Martin Nielsens bok om hans tid som 17-årig målvaktstalang i just Liverpool.

Själv ska jag nu ( 05.55)  iväg till dagens första fyspass – mycket benrehab och balans, bål och koordination. Varför tränade jag inte så som 17-åring?

Läser en annan intressant text i The Guardian om att Man United vill låta Giggs ta över efter säsongen. Det är ett smart val ifall man inte vill sparka van Gaal men inser att hans fotboll inte funkar. Nu tror jag han får gå ändå i förtid men texten handlar i huvudsak om det är klokt att låta gamla, oerfarna spelare leda fotbollslag. Det som är grunden i min kritik av Zidane som ”mister” för Madrid.

Apropå Madrid så påstås att Bentiez fick sparken i ett brev – är det sant så är det pinsamt för en stor förening och företag. Dessutom spekulerar någon i att Gareth Bale kommer tvingas ut på kanten av Zidane och det låter rimligt – Bale var en desperat spelare i söndags som till varje pris ville vinna. Låta Benitez stanna.

Publicerade professor Sunds svar på min kritik i går under ”kommentarer”.  I stort är det inget nytt och min bild av professorn och hans bok står fast och förstärks. Den kritik som går ut på att han har stora luckor och att han skarvar alldeles för ofta. För att belysa detta tar jag upp kapitlet om van Gaal som Sund hävdar är en mycket offensiv strateg. Van Gaal heter för övrigt Aloysius Paulus MariaLouisvan Gaal vilket antyder att han haft djupt troende calvinistiska föräldrar och kanske kan hans fyrkantighet och svårigheter att socialisera ha sitt ursprung i den stränga, ortodoxa glädjelösa sektliknande tron. Vore intressant att veta ifall fotbollstränaren är bekännande calvinist eller blott vardagstroende.

Skärmavbild 2016-01-07 kl. 05.49.51

Offensiv totalfotboll, á la Professor Sund. 

I en bisats påstår professor Sund också att FC Barcelona spelade ”offensiv totalfotboll” under Allan Rodenkam Simonsen (stränga jydska protestanter bakom det mellannamnet?) tre säsonger där. Simonsen hade problem i Barça men var mycket omtyckt av supportrarna, inte minst för att hans mål gav Barça en europeisk titel – något som var väldigt ovanligt på den tiden. Men spelstilen – ett lag tränat av den 70-årige catenaccio-guden El Mago Herrara spelar inte offensiv fotboll. Än mindre totalfotboll.

Barça mötte  och besegrade inte oväntat Espanyol i cupen i går kväll. Det spårade ur, ”totalt”. Mina culévänner är galna och messar ständiga förolämpningar mot de blåvita och kallar dem ”värre än Madrid”, i sitt Barçahat alltså. Det blev ju 4-0 mot Madrid och bara 4-1 i går. Retur på onsdag. Så kan vad som helst hända. Rimligtvis låter man varken Messi eller Neymar komma nära planen, eller spelargången…

 

 

Annonser

About this entry