Vinterturnén summeras: EM-aktuella och de som aldrig bör få framtida landskamper under årets andra elva månader

Smälter minnena från ”Vinterturnén” medan snöblandade regndroppar ritar mönster på skrivbordsfönstret. Gick det att urskilja några strukturer? Vilka är aktuella för EM-truppen i juni, vilka bör få stanna i ett frysboxliknande väntrum och inom överblicklig framtid aldrig få landskamper annat än i januari även i fortsättningen?

Det enda synbara taktiska förändringen var den att en inre mittfältare hela tiden föll ned i baklinjen vid uppspelen för att det skulle bli plats för en mittback att kliva fram med bollen över mittlinjen.  That’s it. Ser trevligt ut på ”Armed Forces Arena” i Abu Dhabi men är alltför simpelt för att fungera i seniormästerskap mot seriösa fotbollsnationer.

Låt mig i polemik med Dubbel-Anders (och Martin Åhslund) göra klart att Emil Salmonsson aldrig skulle komma med i min trupp, inte ens vinterversionen. Han springer bra och fort, ser frejdig ut och är ibland OK med bollen. Men hallå, resten? Måste inte en högerförsvarare kunna försvara längre? Krävs det fysik eller är kycklingben tillräckligt? Att bli tunnlad i eget straffområde säger i mitt tycke allt om hans defensiva kapacitet. Emil Salmonsson hade dessutom tur som slog en lättläst straff som målvakten var en storlek större handskarna i från att rädda.

Jag tycker ungefär likadant om Pa Konate – duktig med boll men dålig både en-mot-en (som försvare) och i positionsspelet utan boll.

Bland de fem, sex namn Dubbel-Anders räknade upp var inte Patrik Carlgren med. I mitt tycke är han den i särklass allra mest givna av de här allsvenskarna. Men han är ju målvakt, förstås och det är inte det gamla expert-kommentatorer bryr sig om. Patrik Carlgrens agerande när en offsidestående finne försökte runda honom och han tvingade denne att skjuta i stolpen var den individuellt sätt bästa enskilda prestationen på hela turnén. Utmärkt snabbt nere för att bandyblockera omedelbart avslut och sedan uppe och täcker avslut med hela kroppen och armarna när finnen försökt runda och lyfta in den med vänstern.

Utanför listan var även Viktor Claesson men han var väldigt duktig mot Finland. Framförallt en duktig närkampsspelare med bollkänsla – ovanligt i svensk fotboll. Däremot räknade Anders upp två andra bollvinnare som inte har samma känsla: Marcus Rohdén och Gustav Svensson. Rohdén haussade jag redan förra vinterturnén och kanske behöver han byta tränare för att utvecklas. Svensson är en bänknötare, oavsett ifall han stannar i Blåvitt eller inte. Kan inte se att han någonsin ska tillföra ett svensk A-landslag något mer än som kompis och träningskollega.

Jag gillar Nicklas Bärkroth. Den dagen Totte Nyman lyckas göra mål kommer han bli en riktigt bra fotbollsspelare men vid det här friläget lyckades han som vanligt pricka målvaktens fot – säkraste sättet att slippa få göra mål!

Emir Kujovic tror jag inte heller på.  Alltför långsam och alltför bekväm. Spelar man en halvlek räcker det inte med att störa in en boll i tomt mål från två meter för att man ska ha gjort sitt dagsverke.

Jag har alltid dissat Emil Bergström och kan kan fortfarande inte förstå hur han hamnat här. Ok som järnkamin men som tänkande fotbollsspelare som tvingas springa snabbt, riktningsförändringar, smidighet e t c  – nej!

Jag förstår inte varför Dubbel-Anders ska vara så jävla snäll: ”alla var bra”, alla ”var godkända” och när Mikael Ishak solklart stämplar en motståndare som hämnd för en annars stämpling i svensk straffområde ett par minuter tidigare och får en varning  förklarar Dubbel-Anders med att ”konstgräset lurar spelarna”.

Sedan måste det sägas – det var Kalle Anka-sändning. Först efter en halvtimme började TV 4 filtrera bort flygplanen och motorvägsbruset som störde sändningen. Då dök en böneutropare upp och överröstade ”Jeppe” och Dubbel -Anders. Jag kunde inte annat än att gapskratta.

Apropå skrattfest. Här är ett exempel på Hamrén och hans fingertoppskänsla vad gäller talang. Det här var hans allra första Vintertrupp, från januari 2010!

Målvakter: Johan Dahlin, Malmö FF, Kristoffer Nordfeldt, Brommapojkarna, Viktor Noring, Trelleborg, Daniel Örlund, Rosenborg.

Försvarare: Michael Almebäck, Örebro, Mikael Dorsin, Rosenborg, Joel Ekstrand, Helsingborg, Emil Johansson, Molde, Per Karlsson, AIK, Erik Lund, Göteborg, Mikael Lustig, Rosenborg, Tom Söderberg, Häcken.

Mittfältare/anfallare: Emir Bajrami, Elfsborg, Sebastian Eriksson, Göteborg, Alexander Farnerud, Bröndby, Pontus Farnerud, Stabaek, Samuel Holmén, Bröndby, Stefan Ishizaki, Elfsborg, Daniel Larsson, Malmö FF, Guillermo Molins, do, Tobias Eriksson, Kalmar FF , Mathias Ranégie, Häcken, Anders Svensson, Elfsborg.

 

Annonser

About this entry