EPL är som Bosse Petersson

Ser det mesta av två underhållande EPL-matcher som både borde slutat 0-0, tack vare fyra bra målvakter. Men det gör de inte beroende på dåligt uteförsvar, impotenta anfallare och ett vänsterhörna-trauma.

 

Liverpool – Man United hade slutat 4-1 ifall hemmalaget hade haft en enda boxspelare av internationell kapacitet. Deras närmast obefintliga närvaro i boxen bestod av en ung, tanig, lovande 20-åring som till sin hjälp hade de totalt impotenta forwardssubstitut i Lallana och Milner.

 

En säger en Liverpoolsspelare i går hade platsat i de bästa av klubbens upplagor – Emre Can! De flesta andra hade inte tagit plats på bänken. Det var en match vars resultat avgjordes av Liverpools offensiva impotens och laxerande defensiv.

 

Jag vet att Liverpool har en massa mittbackar borta och  reserverna, Touré och Sisokho såg ut som just reserver – man märkte hur de spände sig varje gång bollen kom närma dem. De blandade bra bollbehandling med rena horror-känslor och var ofta förlorare i man-mot-man-spelet, liksom högerbackan (Clyne som dock var bra i övrigt).

 

Man United var dock så löjligt defensiva att de hade ungefär en enda chans och den förvaltade Rooney nu när han fick både tid och plats, rakt framför mål. Pinsam dåligt agerande vid fasta situationer, precis som mot Arsenal. Liverpool verkar helt desorienterade när det är hörnor från vänster. Simon Mignolet var dock helt chanslös den här gången – hade han däremot haft titanskenor i handlederna (som jag har) hade han kanske kunnat styra undan Rooneys kanon men att bryta handlederna är inget bra medvetet och kortsiktigt karriärval för en målvakt.

 

The Guardian slaktar Man United men Bosse Petersson i Viasat Studion tyckte att spelet i första halvlek var ”öppet” och menade sedan att det var en rättvis seger. Jag förstår att man på grund av TV-dramaturgi  måste ha en expertgubbe med en avvikande, bisarr uppfattning (typ SVT Debatt) men måste Bosse tvingas bära den rollen varje gång? Tycker det är lite taskigt men han får förhoppningsvis betalt för det.

 

De Gea räddade ett pinsamt Man United och både de här lagen igår hade släppt in fyra, fem bollar mot Man United anno 2009 eller Liverpool 2005.

 

Omgångens bäste målvakt var dock Petr Cech. Hans dubbelräddning i första halvlek var ren världsklass. Först fick han handen på ett hårt välplacerat skott  till höger och sedan kastade han sig handlöst och täckte på vinst eller förlust returen. Som hamnade i hans bröst medan han gled över kortlinjen. Underbart!

 

Det räddade oavgjort för Arsenal fast det var en match de borde vunnit. Butland i Stokes mål var bra men Olivier Giroud gjorde honom bra. Hade Wenger haft vett att satsa på en bra boxapelare hade Arsenal joggat hem EPL. Planens bäste spelare: Alex Oxlade-Chamberlain. Imponerade lika mycket som Can fast på ett helt annat sätt. Men två av väldigt få spelare av hög internationell klass i går.

 

Det är märkligt att EPL innehåller så få bra boxspelare – de allra bästa finns i de små klubbarna. Aguero är klass, och Diego Costa är det ibland  men i övrigt är det väldigt tunt bland de rikaste, de ”överrikaste” klubbarna. Zlatan hade gjort 25-30 mål för Arsenal ifall han spelat där i år.

 

Men saknas boxspelare så är där gott om världsmålvakter, som naturligtvis ser ännu bättre ut med så många mediokra avslutare som motståndare. Det är som om 2010-talets EPL-forward är en muskelär, offensiv mittfältare som tänker defensivt. Man kan skratta lite åt det, känns gammalt och fyrkantigt men det är dock nästan alltid underhållande. Precis som Bosse Petersson.

Annonser

About this entry