SM-guldfavorit – i bortförklaringar

Sydsvenska Dagbladets bevakning av herrbasketlaget Malbas fortsätter underhålla, betydligt mer än laget som bara förlorar. Men journalisten som kritiskt och självständigt, för att inte säga insiktsfullt bevakar laget finner alltid nya bortförklaringar till storförlusterna. Vanligtvis är det coachens egna bortförklaringar som han gör till fakta men ibland kommer journalisten med egna teorier om den utklassning som egentligen bara är lite oturlig.

Den populäraste förklaringen är att Malbas inte orkar efter att motståndarna lagt in en högre växel efter pausen. Ett par matcher då Malbas hade någon av tre bänkspelare borta var det sjukdomar och skador som orsakade förlusterna. I går, när man förlorade med 25 poäng hemma hette det så här:

”där egentligen ingen i hemmalaget svarade för en stabil insats, men där Fredrik Larsson i alla fall stack ut mest.

Efter en riktigt bra start i höstas, där segrarna kom ganska tätt och självförtroendet i spelet var stort, ser det nu tungt och segt ut – och självförtroendet är bortblåst.

 – Det syns nu att det är nytt för de här unga spelarna att spela två gånger i veckan. Sen har vi haft en tung skade- och sjukdomsperiod som sänkt laget, sa Henrik Svensson.”
Här lanserar coachen en helt ny bortförklaring, och utvecklar en av de gamla beprövade – att man tvingats spela 19 matcher på 14 veckor – det tar för hårt på malmöspelarna. Och de får dåligt självförtroende när de förlorar – snacka om ond cirkel – hur ska de någonsin kunna ta sig ur den?
Annars tycker jag det är kul med hur journalisten tänkt sig bildspråket, rent fysiologiskt: ” ingen är stabil men en sticker ut mest”. Jag har svårt att föreställa mig detta  annat som ett ljus i tårta av gelé.

 

 

Annonser

About this entry