Manlig lojalitet

Män emellan kan städer,  gemensamma känslor och lojalitet ofta definieras med idrottslag, lokala idrottslag som bekräftar ens identitet. är du för eller emot? I ”Spotlight”, filmen om hur Boston Globe avslöjade den katolska kyrkans övergrepp och tusentals små pojkar, används just detta på ett effektivt sätt. Den nyanlände chefredaktören läser den legendariska biografin över  baseballspelare i Red Sox när han för första gången träffar chefen för de grävande journalisterna, på en restaurang.

– Bra bok, säger han som var stjärna i High School-laget i just baseball.

–Njaa jag vet inte , svarar ”rookien”, det är mest för att lära känna staden. Jag är inte speciellt intresserad av baseball.

Detta förs sedan snabbt vidare med blixtens hastighet; han är inte enbart en ogift, barnlös, judisk journalistchef, han är dessutom ointresserad av sport. Som han egentligen var ointresserad av Boston och hade en helt annan hemlig agenda. Så fort män träffas handlar inledningsreplikerna om stadens olika lag. Flera av männen som våldtogs var dessutom hockeyspelare eftersom en av de 249 präster som sedan dömdes ( Father Talbot) tränade skolans hockeyungdomar. En vändpunkt i filmen är när de medelålders männen som företräder vitt skilda åsikter inser att det hade kunnat vara vem som helst av dem som utnyttjats, i fall de valt en annan sport.

Det är inte enbart kyrkans utan hela Bostons gemensamma lögn och förträngning som gör att vittnena håller tyst och offren får Guds förlåtelse för att de frestat djävulen. Pedofilerna till präster är Guds tjänare – att berätta om övergreppen är att utmana den katolska kyrkan och. i förlängningen, avvisa Gud. Det är bäst om kyrkan själv får städa upp i lugn och ro. Ungefär som en dålig ägare av ett sportlag eller den högst ansvariga fackpampen själv ska städa upp efter det kaos hon skapat – med bibehållen lön och ”församlingens” mandat.

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

About this entry